Veljkovic beschuldigt Leekens: Tshimanga international om schuld af te betalen

Veljkovic beschuldigt Leekens: "Tshimanga international om schuld af te betalen"

15-12-2021 00:10 Laatste update: 07:00
37

Spijtoptant Dejan Veljkovic spaart niets of niemand. Ook oud-bondscoach Georges Leekens komt in opspraak vanwege enkele praktijken met een geurtje aan. Zo gebruikte hij Derrick Tshimanga om een persoonlijke schuld aan Roger Lambrecht af te betalen, beweert Veljkovic.

Flashback naar de zomer van 2010. De toenmalige voorzitter van (wijlen) Sporting Lokeren, veteraan Lambrecht dus, is in de zevende hemel wanneer hij zijn chouchou Leekens kan voorstellen als hoofdcoach voor het nieuwe seizoen. De Waaslanders kijken met spanning vooruit, maar een tweetal weken later valt de hemel al op hun hoofd. Leekens besluit zijn staart in te trekken en kiest voor een job als bondscoach van de Rode Duivels.

Een sportieve dreun voor Lambrecht, die echter ook financiële verliezen lijdt. De bandenmagnaat heeft Leekens immers al een voorschot van zo'n 200.000 euro betaald ... in het zwart. Veljkovic was als makelaar betrokken bij die transactie. Volgens de Serviër weigerde Leekens vervolgens om die som terug te betalen. "Hij zei: Ik zal Lambrecht op een andere manier een plezier doen"", onthult Veljkovic bij Pano.

Creatieve oplossing
Leekens is niet zinnens om diep in zijn eigen zakken te tasten, maar hoopt te profiteren van zijn kersverse rol als Belgisch bondscoach. Voor een oefeninterland tegen Slovenië selecteert hij Lokeren-back Tshimanga, op dat moment 22 jaar jong. Veljkovic beweert dat die selectiebrief een wederdienst was richting Lambrecht. "Door die speler op te roepen, kan Lambrecht hem later verkopen. Dan zal hij die 200.000 euro wel vergeten", geeft hij de redenering van Leekens weer.

En zo geschiedt ook. Tshimanga mag invallen tegen Slovenië, krijgt enkele positieve commentaren van de bondscoach en ziet zijn marktwaarde gevoelig stijgen. In januari 2012, luttele maanden na zijn debuut bij de nationale ploeg, kan de linksachter al een mooie transfer afronden naar KRC Genk. Ook Lambrecht wrijft zich in de handen, want de Limburgers leggen tussen de 2 en 2,5 miljoen euro op tafel. Een bedrag dat die oorspronkelijke 200.000 euro dus ruim overstijgt ...