Openda blinkt uit bij Vitesse, huurling scoort én geeft assist in overwinning

09-12-2021 23:05
4

Vitesse heeft een tumultueuze donderdag afgesloten met een uiteindelijk tegenvallende thuiszege op NS Mura. Na een 3-0 ruststand leek een monsterscore in de maak: zover zou het uiteindelijk niet komen in Arnhem, maar concurrent Tottenham Hotspur heeft – mits die wedstrijd nog gespeeld gaat worden – genoeg aan een 1-0 zege op Stade Rennes om Vitesse alsnog voor te blijven.

Vitesse vernam pas vlak voor de aftrap dat er überhaupt gespeeld zou gaan worden, maar schoot uit de startblokken. Na een slippertje van doelman Marko Zalokar was Thomas Buitink er als de kippen bij om na drie minuten spelen al de 1-0 aan te tekenen.

Vitesse nam even gas terug, maar zette de Slovenen in de loop van de eerste helft weer onder druk: Danilho Doekhi kopte rakelings naast, maar dat werd gecompenseerd door twee van zijn ploeggenoten. Club Brugge-huurling Loïs Openda kreeg na een lange bal van keeper Jeroen Houwen opeens vrij baan en maakte er 2-0 van, Daan Huisman maakte kort daarna (op aangeven van Openda) ook de derde voor Vitesse, nadat Mura op het idee kwam om in het eigen strafschopgebied op te bouwen.

De Nederlanders kregen in de tweede helft genoeg kansen om de score verder uit te bouwen. Doelman Zalokar groeide in de wedstrijd en hield Huisman, Maximilian Wittek, Nikolai Baden Frederiksen van scoren af, terwijl Yann Gboho na een knappe slalom de paal raakte en ook Openda aan de 4-0 mocht ruiken.

In de slotfase leek het beste eraf bij de Arnhemmers en kwam Mura zelfs nog terug in de wedstrijd. Invaller Amadej Marosa maakte na weinig kordaat ingrijpen van Jacob Rasmussen en Dominik Oroz de 3-1 en Houwen moest Nik Lorbek nog van de aansluitingstreffer houden. Het bleef bij 3-1, waardoor Vitesse de poulefase afsluit met tien punten en een doelsaldo van 12-9. Tottenham heeft zeven punten en een doelsaldo van 11-8, in de wetenschap dat het onderling resultaat met Vitesse gelijk is.