Pro League vraagt meer steun voor stadionveiligheid: Wij zijn de politie niet

Pro League vraagt meer steun voor stadionveiligheid: "Wij zijn de politie niet"

06-12-2021 23:46
8

Het Belgische voetbal heeft een bijzonder zwart weekend beleefd. Op verschillende velden gingen (wan)supporters over de schreef, met als dieptepunt veldbestormingen en vuurpijlen op het Kiel en Sclessin. Pro-League-voorzitter Peter Croonen wil graag harder optreden, maar heeft daar naar eigen zeggen meer middelen voor nodig.

"Er zijn dit weekend echt grenzen overschreden", laat Croonen er geen twijfel over bestaan bij TerzakeDe Pro League heeft meteen vrij kordaat opgetreden door uitfans te bannen tot aan Nieuwjaar. Dat verbod dient vooral als "afkoelingsperiode", legt Croonen uit. Bovendien is die nieuwe maatregel handig meegenomen in de strijd tegen de verspreiding van het coronavirus. Ook op dat vlak kwam er vanuit bepaalde hoeken veel kritiek voor het profvoetbal, dat tot dusver behoorlijk gevrijwaard werd.

Croonen ziet een ruimere tendens naar agressiviteit en incidenten in onze maatschappij. Hij verwijst naar de corona-uitbraak als bron van vele frustraties. Dat neemt niet weg dat de Pro League bepaalde zaken kan aanpakken. Daarvoor heeft het echter steun nodig van de overheid. "We hebben als clubs niet de wettelijke mogelijkheden om echt te fouilleren. We zijn ook de politie niet en dat willen we ook niet zijn", benadrukt Croonen. Anders is het quasi "onmogelijk" om pyrotechnisch materiaal uit de stadions te houden.

De voorzitter ziet nog twee andere oplossingen voor het huidige probleem: betere infrastructuur en meer overleg. Hij denkt daarbij aan meer camera's in de stadions, om zo de pakkans te vergroten en zwaardere straffen te kunnen uitspreken. "Los van dit alles is het heel belangrijk dat we blijven overleggen met de harde kernen. Je mag niet onderschatten hoe belangrijk dat voetbal is voor die mensen", besluit Croonen. Sfeer mag en moet, maar geweld is uit den boze, is zijn mantra.