Vijf lessen uit speeldag 17: ‘Supporters’ kapen Belgische voetbal, dubio in Genk

Vijf lessen uit speeldag 17: ‘Supporters’ kapen Belgische voetbal, dubio in Genk

06-12-2021 13:00 Laatste update: 18:55
1

Exact halverwege de reguliere competitie heeft de Jupiler Pro League misschien wel haar meest controversiële speeldag achter de rug. Van noord naar zuid, van west naar oost, overal viel wel iets te beleven, helaas vaak in negatieve zin … VoetbalPrimeur.be trekt vijf lessen om te onthouden na speeldag 17.

Wangedrag van ‘supporters’, deel I
Niemand kan erom heen: het Belgische voetbal heeft (niet voor het eerst) een slechte beurt gemaakt. Vooral zondag gingen de poppen ongemeen hard aan het dansen, met haast hallucinante taferelen op het Kiel en op Sclessin. Het staat buiten kijf dat fors optreden en straffen aan de orde is, maar laat ons niet vergeten ook achter de motieven van dit wangedrag te kijken. Speelt de groeiende onvrede in de maatschappij over het coronabeleid een rol? Hoe dan ook valt de tendens naar een terugkerend hooliganisme niet enkel in België waar te nemen, jammer genoeg.

Wangedrag van ‘supporters’, deel II
Ja, het was al beter dan de weken voordien, maar opnieuw vertikten bepaalde stadionbezoekers het koppig om hun masker over mond en/of neus te schuiven, ondanks het afgekondigde eet- en drankverbod. Enkele supporterskernen klopten zichzelf zelfs openlijk op de borst omdat ze hun gezicht niet bedekten. Het staat iedereen natuurlijk vrij om zijn of haar mening te vormen én ventileren over het nut (voor hen: de onzin) van de mondmaskers. In de huidige toestand, waarbij het profvoetbal eigenlijk benijdenswaardige privileges geniet ten opzichte van andere sectoren, zijn zulke gedragingen echter volkomen misplaatst. Geen maskerfan? Blijf dan thuis!

De uitslag die niemand wilde
Kan je een vel half redden? Eigenlijk niet. En dus zal het Genkse bestuur zich zondag omstreeks 23u nog wat dieper in de haren gekrabd hebben dan op voorhand verwacht. Voor aanvang van de verplaatsing naar Mechelen leken de kaarten zonneklaar te liggen: winst kon een opstap naar een betere periode vormen, bij verlies zou John van den Brom het gelag betalen. Het werd echter een puntendeling. Het maakt de situatie in de mijnstad er niet eenvoudiger op. Stiekem hadden Dimitri de Condé en co het misschien niet eens zó erg gevonden mocht KV op een ultieme omschakeling nog de 2-1 aangetekend hebben …

De nieuwe stier briest feller dan de vorige
Het zal vreemd aanvoelen voor Michael Frey. Na enkele maanden met de Gouden Stier op de rug geborduurd, verhuist dat statussymbool nu richting Sint-Gillis. Zelfs de Zwitser zelf zal schoorvoetend toegeven dat Deniz Undav die eretitel wel verdient. Terwijl Frey de laatste weken vaker zijn gebreken dan zijn troeven tentoonspreidde, blijft de spits van Union levensbelangrijk voor zijn elftal. Op Stayen kroonde hij zich nog maar eens tot matchwinnaar met een dubbele treffer. Daardoor staat Undav nu al op zestien stuks. Als de krachtpatser dat gemiddelde doortrekt naar de terugronde, komt hij in de buurt van Onuachu-achtige cijfers.

OEF!!
De zucht die Alexander Blessin zaterdag slaakte, konden zelfs de achtergebleven Eupenaars horen in hun thuisstad. Na een donkerrode nul op vijftien én een bekeruitschakeling verscheen het zeewater stilaan aan de lippen van KV Oostende. Een gebrek aan prestaties en een schrijnend spelpeil, het is een dodelijke degradatiecocktaal. Ook tegen De Panda’s bleek KVO in het zelfde bedje ziek, tot pure wilskracht in het slotkwartier een ommezwaai teweeg bracht. Plots staan de kustjongens op een vrij rustgevende twaalfde plek. In zijn post-match-interview werd Blessin geconfronteerd met de geruchten over een mogelijke opvolger. “Interesseert me geen zier”, was zijn veelzeggende antwoord. De kapitein heeft het roer weer in handen!