Breaking news

Anderlecht geeft overwinning uit handen na enorme blunder Gomez

VP’s Trainersbarometer: topclubs even in rustigere wateren, schietstoel in Genk

VP’s Trainersbarometer: topclubs even in rustigere wateren, schietstoel in Genk

Gepubliceerd: woensdag 1 december 2021 om 18:45wo 01-12-2021 om 18:45

Cercle Brugge besloot Yves Vanderhaeghe te vervangen door Dominik Thalhammer. Hoewel De Vereniging stilaan een wespennest is op het vlak van trainerswissels, start de Oostenrijker uiteraard met het nodige krediet. Bij enkele collega’s uit de Jupiler Pro League is dat stilaan opgebruikt, terwijl anderen zich hoegenaamd geen zorgen hoeven te maken. VoetbalPrimeur.be haalt haar trainersbarometer boven om te meten wie nog comfortabel zit.

TROON
De koning van het Belgische trainersgilde luistert tegenwoordig naar de naam van Felice Mazzu. Wat de gewezen leidsman van Sporting Charleroi in anderhalf jaar tijd op poten gezet heeft bij Union Saint-Gilloise, is ronduit indrukwekkend. Van autoritaire kampioen in Eerste Klasse B ging het naar … autoritaire koploper in Eerste Klasse A! Zowel de resultaten als het veldspel van de Brusselaars zetten Mazzu’s kwaliteiten in de verf. Hier en daar rolt zelfs een analogie met het sprookje van Leicester City al over de tongen. Gezien het bestaan van de Champions Play-Offs blijft Union best met twee woorden spreken, al lijdt het geen enkele twijfel dat de trainer bij de aanvang van die nacompetitie nog steeds dezelfde zal zijn.

Een andere revelatie uit de heenronde van de JPL is KV Mechelen. Na een beresterke reeks in de maanden oktober en november is de club opgeklommen naar bovenste regionen van de rangschikking. Wouter Vrancken krijgt terecht de nodige lof over zich heen. Het feit dat hij op dit moment de langst dienende trainer is in onze hoogste klasse, spreekt op dat vlak boekdelen. Het buitenland lonkt. Daarnaast mag ook Hein Vanhaezebrouck gewag maken van een troon onder zijn adelijke kont. Hoewel zijn KAA Gent bijzonder weinig punten pakte in de openingsfase van dit seizoen, lijkt het simpelweg ondenkbaar dat Ivan De Witte en Michel Louwagie hun heiland ooit de deur zouden wijzen. Bovendien ogen de resultaten de laatste tijd al een stuk veelbelovender.

ZETEL
Oude rot of jonge wolf, bevredigende prestaties in combinatie met bekoorlijk veldspel leiden steevast tot een stabiele trainerspositie. Daar kunnen Edward Still en Marc Brys over meespreken. Terwijl die eerste het als jongste coach in 1A uitstekend doet op Mambourg en met name opvalt dankzij zijn immer rustige karakter, beschikt de ervaren Brys al lang over voldoende adelbrieven om ook in moeilijker vaarwater de controle te behouden. Zelfs in de mindere periode van OH Leuven kwam er amper druk van bovenaf. Dat de Vlaams-Brabanders sinds september nog maar twee matchen verloren, is het beste bewijs dat die aanpak loont.

Als een volkomen onbesproken blad kwam Stefan Krämer de JPL afgelopen zomer binnengewandeld. Een Duitser bij KAS Eupen, zo gek ver gezocht is dat eigenlijk niet. De mayonaise pakte ook, ondanks de ietwat onorthodoxe uitstraling van de kersverse T1. Wat heet: De Panda’s verwezenlijkten zelfs de beste competitiestart uit hun clubgeschiedenis, met een (kortdurige) leidersplaats als absolute hoogtepunt. Dat kunststukje zit er niet meer in voor KV Kortrijk, waar men moord en brand schreeuwde toen Luka Elsner zijn contract eenzijdig ontbond. Aangezien degradatie al lang uit den boze is in het Guldensporenstadion, valt het echter te verwachten dat opvolger Karim Belhocine zonder kleerscheuren komende zomer haalt. Tot slot heeft Bernd Hollerbach in beperkte tijd puik werk geleverd in kanarieland. Voor aanvang van de competitie werd Sint-Truiden beschouwd als een vogel voor de kat, maar intussen valt de rode streep zelfs niet meer te zien in de achteruitkijkspiegel.

BANK
Zowat elke topclub heeft al de nodige turbulentie moeten doorstaan doorheen de voorbije maanden. Als zelfs de kroonprins der Belgische oefenmeesters de wind van voren krijgt, is dat een veeg teken. Na het fiasco tegen RB Leipzig hing het lot van Philippe Clement even aan een zijden draadje. De karakterzege in Genk heeft de druk inmiddels weer wat verlicht. Als de hetze met Ruud Vormer uitgeklaard geraakt, lijkt zijn toekomst verzekerd. Een dag eerder had ook Vincent Kompany zijn vel gered. Ondanks zijn enorme status bij RSC Anderlecht schreeuwden een heleboel supporters om zijn ontslag. Een 1-3-overwinning bij subtopper Charleroi én een ticket voor de kwartfinale van de Croky Cup later zijn die stemmen (eventjes?) verstomd.

Het leven van een trainer aan de top is bijzonder veeleisend, dat zal ook Brian Priske nu al ondervonden hebben. De minzame Deen bouwde enige ervaring op bij FC Midtjylland, maar de vurige Bosuil blijkt toch nog andere koek. Het heeft bijzonder lang geduurd alvorens de motor van Royal Antwerp FC aangezwengeld is geraakt, al viel het resultaatkwartje vaak nog in haar voordeel uit. Nu ook het spelniveau gestaag crescendo gaat, lijkt Priske écht vertrokken. Komende zondag zou er nog een extra zitkussentje kunnen bij komen, op voorwaarde dat The Great Old zich tot Ploeg van ’t Stad kroont.

Ook verderop in het Belgische voetbal verkeren enkele coaches in de grijze zone. Luka Elsner heeft zijn kwaliteiten al tentoongespreid bij verschillende clubs en lijkt op zich wel te passen binnen Standard Luik. Gezien de huidige laagconjunctuur én het temperamentvolle DNA van de Vurige Stede zit je er echter nooit comfortabel in het zadel. Dat geldt evenzeer bij dé gedoodverfde degradatieklant. Aangezien RFC Seraing er niettemin al in geslaagd is om een behoorlijk puntentotaal neer te zetten, hoeft Jordi Condom voorlopig niet wakker te liggen. Het lot van Alexander Blessin is misschien wel het lastigst in te schatten van allemaal. Pakweg een half jaar geleden was de Duitser nog een regelrechte visionair, nu breekt hij zijn hoofd over een desastreuze nul op vijftien. De gunfactor ligt erg hoog, maar vroeg of laat gaat het pragmatisme onherroepelijk doorwegen.

WIP
In grofweg twintig jaar SV Zulte Waregem hoorde Francky Dury zelden tot nooit in deze categorie thuis. Des te pijnlijk is het dat dat net moet gebeuren in zijn afscheidsjaar … Het is hoegenaamd niet uitgedraaid op een vrolijke uitzwaaitournee, want het rode gevaar loert nog steeds om de hoek. Gelukkig kon Dury de druk even wegnemen door hekkensluiter K. Beerschot V.A. te vloeren (2-0). Die zege neemt de zielspijn ongetwijfeld niet weg. Al verschillende keren riep de eigen aanhang om het ontslag van het clubicoon bij uitstek. Om maar te zeggen dat in voetbal werkelijk álles relatief is.

Zijn collega van afgelopen zondag staat evenzeer voor moeilijke weken en maanden (?). Niemand kan ontkennen dat Javier Torrente al een kentering teweegbracht op het Kiel. De grinta druipt er nu vanaf (soms zelfs ietsje té overdreven) en na een recente zeven op negen is ook de hoop op het behoud weer aangewakkerd. Na de nederlaag aan de Gaverbeek is dat vlammetje echter opnieuw wat kleiner geworden. Bovendien blijft het onvoorspelbare Beerschot een unieke omgeving om in te werken. Als Torrente zijn job wil behouden, zal hij voor Nieuwjaar toch geen bijkomende achterstand mogen oplopen op de concurrentie.

SCHIETSTOEL
Bij één JPL-trainer staan alle knipperlichten op donkerrood: John van den Brom. De veldheer van KRC Genk kon bij zijn aanstelling al rekenen op enkele sceptische reacties. Die heeft onze noorderbuur nooit kunnen afzwakken, zelfs niet na de uitstekende Play-Offs van zijn troepen. Critici die van den Brom niet de juiste man achten om de titelambities om te zetten in realiteit, lijken gelijk te krijgen. In de competitie is medefavoriet Genk zowaar afgegleden naar de rechterkolom. Extra zorgwekkend is dat de Limburgers zich steeds maar weer laten vangen aan dezelfde gebreken, onder meer kwestbaarheid op stilstaande fases en laksheid bij een man-meer-situatie.

Van den Brom staat simpelweg voor een cruciale week. Deze woensdagavond deel twee tegen Club Brugge, ditmaal in de Croky Cup, vervolgens een lastig competitie-uitje bij KV Mechelen en tot slot de missie om Europese overwintering af te dwingen tegen Rapid Wien. De Nederlander lijkt in minstens twee van die drie opdrachten succes te moeten oogsten om aan boord te blijven bij de vicekampioen. In het slechtste geval kan het eind deze week al boeken toe zijn. Niet vergeten dat nieuwbakken assistent Glen Riddersholm al jarenlang ervaring opdeed als T1 bij Midtjylland. Hoe je het ook draait of keert, zijn aanwezigheid zal een mogelijk ontslag van van den Brom zeker niet afremmen. Wel integendeel?

Video player

Check hier de beste voetbalvideo’s
Meer video’s

 
 
 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door VoetbalPrimeur België (@voetbalprimeurbelgie)

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws