KRC Genk kan nog kleine gooi doen naar verlengd verblijf in Europa League

25-11-2021 20:36 Laatste update: 20:39
6

KRC Genk heeft zich zo goed als zeker verzekerd van Europese overwintering. De Limburgers slaagden er niet in om een driepunter te pakken tegen Dinamo Zagreb, maar zijn dankzij een goed resultaat in West Ham – Rapid Wien bijna zeker van een derde plek. Het werd 1-1.

Na enkele mindere resultaten moest men bij KRC Genk een goed resultaat neerzetten in de Europa League. Tegen Dinamo Zagreb moesten er absoluut punten gesprokkeld worden, al leek Genk ook al met de partij tegen Club Brugge in het achterhoofd te zitten.

Coach John van den Brom gaf enkele basispionnen rust en zette onder andere Kristian Thorstvedt, Jhon Lucumi en Paul Onuachu op de bank. Ook Theo Bongonda kreeg nog eens een basisplek en met hem wisten de Limburgers de wedstrijd van bij het begin toch in handen te nemen. De controle was voor de Limburgers, enkele goede kansjes voor Bongonda en Heynen ook. Achterin gaf Genk ook niets weg, al bleef het grote gevaar toch uit. Het bleef berekenend en afwachtend voetbal, wat Dinamo Zagreb ook de kans gaf om zich terug in de wedstrijd te knokken en het evenwicht te herstellen.

Genk kreeg dan ook het deksel op de neus. De Kroaten kregen steeds meer kansjes, Genk liet de thuisploeg komen en Dinamo Zagreb werd tien minuten voor de rust beloond met een doelpunt. De hele Genkse verdediging verkeek zich op één lange bal. Embalo bedankte voor het geschenk en maakte er 1-0 van.

Dinamo Zagreb was plots de betere ploeg, kreeg de betere kansen en leek Genk helemaal naar de slachtbank te gaan leiden. Net zoals Genk eerder kon het niet profiteren van dat overwicht en kreeg het óók het deksel op de neus. Ugbo toonde zich een waardige vervanger voor Onuachu en lukte net voor rust nog de gelijkmaker. John van den Brom en zijn straf schreeuwden het uit van plezier. Europese overwintering in de Europa League was weer binnen handbereik.

Bij KRC Genk kreeg men tijdens de rust te horen dat West Ham United op een 2-0 voorsprong stond tegen Rapid Wien, waardoor de Limburgers ook al zo goed als bijna zeker waren van de derde plek en overwintering in de Conference League. Niet verliezen was dus de opdracht.

En dat kregen we ook te zien. Genk zakte naar achteren, deed er alles aan om de nul te houden en hoopte op een vlijmscherpe counter via Ito of Bongonda. Die kwamen er niet, waardoor Van den Brom halfweg de tweede helft de Japanner naar de kant haalde en Joseph Paintsil minuten gaf.

Voor het verschil zorgen kon de Ghanees niet. Genk wist het niveau van de eerste minuten in de partij niet meer te herhalen, terwijl het ook voor Dinamo Zagreb niet echt meer hoefde. Bongonda kreeg in het absolute slot nog dé kans op het winnende doelpunt, maar dat viel er niet. Het bleef dan ook 1-1.