De lessen van Club-Leipzig: zoektocht Clement leidt tot chaos, plots focus op JPL

De lessen van Club-Leipzig: zoektocht Clement leidt tot chaos, plots focus op JPL

Gepubliceerd: woensdag 24 november 2021 om 23:15wo 24-11-2021 om 23:15

Laatste update: woensdag 24 november 2021 om 23:18wo 24-11-2021 om 23:18

Alle aanhangers van Club Brugge gaan enkele zware nachten tegemoet. De komst van RB Leipzig moest een historisch feest worden op Jan Breydel, maar het draaide uit op een regelrechte nachtmerrie. Na een wedstrijd kat-en-muis stond een vernederende 0-5 op het scorebord. VoetbalPrimeur.be trekt enkele lessen uit die pijnlijke afgang.

Clement gokt en verliest
Toen het noodlottige verloop van de eerste helft zich ontvouwde, richtten verschillende fans en analisten hun toorn al op Philippe Clement. De succescoach experimenteerde op enkele vlakken. Dat liep faliekant af. Allereerst bleek Kamal Sowah op links zetten een volledig miscast. De frêle winger werd compleet overlopen door stormram Nordi Mukiele.

Ook in de as van het veld pakten twee keuzes verkeerd uit. Hans Vanaken heeft al drie CL-treffers op zijn naam staan, maar moest plots een rijtje achteruit gaan voetballen, mede omdat Bas Dost in de ploeg kwam. De Nederlander startte deze campagne nochtans nog nooit. Zijn inbreng had ook een invloed op het spel van achteruit. Zo trapte Simon Mignolet in de openingsfase zowat elke bal lang. Hoe dan ook zal Clement zich de komende dagen mogen verantwoorden voor zijn aanpak, intern én extern.

Charles' tank is leeg
Zo geweldig hij doorheen september dartelde, zo futloos oogt hij in november. Charles De Ketelaere verkeert ontegensprekelijk in een (vorm)dip. Tegen de furieuze machine van Leipzig werd dat pijnlijk duidelijk. De fluwelen linkspoot kwam regelmatig te kort in de duels, zag erg af door de felle aanpak van de tegenstander en was als hij dan toch eens ruimte kreeg ongewoon onzorgvuldig aan de bal.

Een jongen van twintig jaar kan je zo'n dip uiteraard niet bepaald verwijten. Integendeel, zulke momenten horen bij het leerproces van opkomende talenten. Toch is het verval in twee maanden tijd schrikbarend groot. Was het dan toch geen goed idee om hem in de vorige interlandperiode te laten starten op het veld van Wales, zoals Clement eerder al waarschuwde?

Schreeuw om Ruud
Bij een 0-2-achterstand kon een deel van Jan Breydel zich niet langer inhouden. "Ruud, Ruud, Ruud", rolde veelbetekenend van de tribunes. De roep naar de aanvoerder komt niet toevallig. Tegen KV Mechelen haalde Clement zich al wat woede op de hals door Vormer, nochtans niet onverdienstelijk, bij de rust al naar de kant te halen. Ongetwijfeld zal de Nederlander die ingreep niet vrolijk opgenomen hebben.

Die wissel had bovendien geen waarde om hem rust te gunnen, want ook tegen Leipzig begon Vormer op de invallersbank. Ondanks de kreten van de fans mocht de middenvelder van Clement niet gaan opwarmen. Straffer nog: er werd hem geen enkele minuut gegund. Zo blijft zijn bijdrage in de huidige campagne beperkt tot een schamele 135 minuten. Een duidelijk gesprek tussen de betrokken partijen dringt zich op.

Focus op JPL
Zowel Clement, Bart Verhaeghe als Vincent Mannaert waren voor het seizoen niet te beroerd om het toe te geven. Tot en met Nieuwjaar zou de Jupiler Pro League bijzaak zijn. Europees schitteren en een Europese lente afdwingen, dat zou de uitdaging worden aan het einde van 2021. De loodzware loting voor deze CL was op dat vlak een kleine knauw, maar na de onverhoopte (maar verdiende) vier op zes na twee speeldagen ging Club pas helemaal geloven in het allerhoogste.

De voorbije weken liet Club bijzonder veel punten in de vaderlandse competitie, maar dat gebeurde haast met de glimlach. Deze avond zou Blauw-Zwart al die criticasters lik op stuk geven. We weten inmiddels hoe dat is uitgedraaid: op een horroravond. Zo moet de kampioen haar blik vroeger dan verwacht weer volledig richten op de JPL, weliswaar met een slechter rapport dan aanvankelijk gedacht ...

Video player

Check hier de beste voetbalvideo’s
Meer video’s

 
 
 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door VoetbalPrimeur België (@voetbalprimeurbelgie)

Poll

Is Clement de hoofdschuldige voor de afgang tegen Leipzig?

(96 stemmen)

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws