Machteloos Club Brugge krijgt pandoering en ziet Europese overwintering wegglippen

Machteloos Club Brugge krijgt pandoering en ziet Europese overwintering wegglippen

24-11-2021 22:51
54

Woensdag 24 november 2021 moest een historische avond worden voor Club Brugge. Dat is ook zo uitgedraaid, zij het in negatieve zin. Blauw-Zwart had haar zinnen gezet op een glansprestatie tegen RB Leipzig met het oog op Europese overwintering, maar vertrok op calvarietocht. Het eindverdict was even pijnlijk als duidelijk: 0-5.

Philippe Clement had een opvallend aanvallend plannetje uitgedokterd. Bas Dost kreeg een plek als puntaanvaller, met Charles De Ketelaere en Noa Lang in steun. Hans Vanaken moest van iets lager op het middenveld regisseren, terwijl Kamal Sowah en Ignace Van der Brempt de flanken voor hun rekening moesten nemen. Tegen een zwalpend Leipzig wilde Clement dus meteen op het gaspedaal gaan staan. Het spiegelbeeld ontspon zich echter op het terrein.

Leipzig zette van bij het eerste fluitsignaal hoog druk en deed Club eigenlijk een hele helft lang naar adem happen. In eerste instantie bleef het bij steriele druk, maar nog voor de tiende minuut verstreken was, flikkerde de openingstreffer op het bord. Jack Hendry en Stanley N'Soki liep elkaar van hun sokken, waarna Christopher Nkunku een rebound kon binnenduwen. Die 0-1 bracht Blauw-Zwart helemaal van slag. Kamal Sowah werd langs alle kanten overspoeld en die trapte uit zinsverbijstering Brian Brobbey aan in de zestien. Emil Forsberg bedankte door de strafschop feilloos in te schieten: 0-2.

Het publiek op Jan Breydel haalde een fluitconcert boven en ook de naam van Ruud Vormer, opnieuw bankzitter, rolde van de tribunes. Het mocht allemaal niet baten om de elf op het veld wakker te schudden. Leipzig bleef heer en meester, al werkte een zwak Club dat meesterschap ook in de hand. N'Soki demonstreerde door simpelweg niet te verdedigen op een voorzet van Angeliño. De kopbal van André Silva mocht overigens ook gezien worden: 0-3. Net wanneer Club vlak voor rust haar eerste kansje versierde, werd het nóg wat erger. Forsberg mocht een gezondheidswandeling afleggen en besloot die dan maar met een kurkdroge pegel in de benedenhoek.

Maat voor niets
Geen levende ziel die er nog in geloofde dat Club die uiterst scheve situatie na de pauze kon rechtzetten. Veel inzet hadden die drie kwartier dan ook niet. De Ketelaere en co kregen wel meer ruimte om op de tegenaanval voor een eerredder te zorgen, maar eigenlijk zette dat enkel de onmacht verder in de verf, want zowat altijd liep er iets spaak in de opbouw. Aan de overkant moest Simon Mignolet nog enkele keren zijn klasse tonen om een recordnederlaag te vermijden. In de slotseconden viel die vijfde dan toch, opnieuw was Nkunku de beul van dienst.

Zo ging de 0-4-ruststand ook de boeken in als einduitslag. Vanwege die nederlaag doet Club een bijzonder slechte zaak in de strijd om Europees voetbal na Nieuwjaar. Bij een gelijkspel of overwinning was dat ticket binnen, maar nu wipt Leipzig over de West-Vlamingen naar de derde stek in de poule. Daarmee is nog niet alle hoop vervlogen: als Club op de slotspeeldag een beter resultaat boekt als de Duitse concurrent, gaat het alsnog verder in de Europa League. Met een uitwedstrijd op Paris Saint-Germain voor de boeg wordt dat echter een aartsmoeilijke opgave. Leipzig ontvangt dan weer Manchester City.

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s

Plaats een reactie