Xavi begint met zege bij Barça: Memphis maakt het verschil in stadsderby

20-11-2021 23:03
4

FC Barcelona is het tijdperk-Xavi begonnen met een krappe zege op Espanyol. Memphis Depay groeide uit tot de matchwinner tijdens de stadsderby in Camp Nou: 1-0.

Xavi had meteen een verrassing in huis tijdens zijn eerste duel als trainer van Barça. De zeventienjarige Ilias Akhomach maakte zijn debuut. Ook Frenkie de Jong en Memphis Depay hadden een basisplaats. De Nederlanders waren betrokken bij het eerste gevaar van de wedstrijd. Na vier minuten werd De Jong de diepte ingestuurd en de oud-Ajacied kopte terug naar Memphis, die zijn volley gestopt zag worden door doelman Diego López.

Barça was oppermachtig en claimde na een kwartier een strafschop, toen Nico González naar de grond werd getrokken. De scheidsrechter vond het echter te licht. De dominantie van de thuisploeg leverde desondanks steeds meer kansen op. Zo probeerde Memphis het opnieuw op aangeven van De Jong en niet veel later stond hij zelfs oog-in-oog met López, die zijn inzet pareerde. Ook Sergio Busquets vond de Espanyol-doelman op zijn weg, waardoor het bij rust nog 0-0 stond.

In de tweede helft brak Memphis wel snel de ban. De Nederlander ging makkelijk naar de grond, maar de arbiter wees naar de stip. De voormalig PSV'er verzilverde het buitenkansje zelf, waardoor hij de eerste doelpuntenmaker is in het tijdperk-Xavi. Barça leek daarna wel tevreden met de krappe voorsprong en drong steeds minder aan. Na zeventig minuten deelde Espanyol een waarschuwing uit. Raúl de Tomás profiteerde van een fout van Óscar Mingueza, maar vuurde hard naast.

Plots roken de bezoekers bloed. Een vrije trap scheerde maar net langs het doel van Marc-André ter Stegen en de Duitse keeper zag zes minuten voor tijd hoe Nany Dimata in vrije positie naast kopte. Vervolgens trof De Tomás zelfs de paal met het hoofd. Het was bibberen voor de fans van Barça, maar Blaugrana trok de zege over de streep tijdens het debuut van Xavi.