'Nederlandse voetbalbond vergoedt clubs voor lege stadions'

'Nederlandse voetbalbond vergoedt clubs voor lege stadions'

19-11-2021 23:40

Goed nieuws voor de clubs uit het betaalde voetbal: de overheid gaat de kosten van de lege stadions vergoeden. Daarmee wordt een 'financiële mokerslag' voor de profclubs in Nederland afgewend. De overheid stelt zo'n 36 miljoen euro beschikbaar.

Dat meldt de NOS vrijdag. De clubs kunnen de gemisten inkomsten tot 4 december declareren bij het fonds. Er wordt verwacht dat van de beschikbare 36 miljoen euro er tussen de 25 en 30 miljoen euro richting de clubs in het betaalde voetbal zal gaan, zo verwachten de Eredivisie CV en de KNVB.

Het kabinet besloot vorige week vrijdag dat de clubs drie weken lang in lege stadions moeten spelen om het coronavirus 'een flinke klap te geven'. Eerder werd de WK-kwalificatiewedstrijd van Nederland tegen Noorwegen (2-0) al afgewerkt in een lege Kuip.

Er werd onderzocht of de twee Eredivisie-speelrondes uitgesteld konden worden, om te voorkomen dat er daadwerkelijk in lege stadions gespeeld moest gaan worden. De KNVB stelde echter al snel dat dit qua planning niet haalbaar was. De overheid probeert met de 36 miljoen euro 'maatwerk te bieden voor de Nederlandse sport'. Deze constructie zou ook na 4 december, mochten de maatregelen verlengd worden, als raamwerk kunnen dienen.