Zuid-Afrika moest al eens wedstrijd herspelen: Zou rechtvaardig zijn

Zuid-Afrika moest al eens wedstrijd herspelen: "Zou rechtvaardig zijn"

16-11-2021 14:14 Laatste update: 14:41
4

Zuid-Afrika ging met 1-0 onderuit tegen Ghana na een zeer licht gegeven strafschop. Er wordt een klacht neergelegd bij de Afrikaanse federatie én de FIFA, dat laat CEO van de Afrikaanse voetbalbond Tebogo Mothlante weten.

“We gaan zowel de Afrikaanse federatie (CAF) als de FIFA aanschrijven, om te onderzoeken hoe de match geleid werd en om een aantal beslissingen aan te vechten”, citeert Het Laatste Nieuws Tebogo Mothlante. “We hebben de match delegate meteen na de match op de hoogte gebracht dat we een formele klacht zouden neerleggen.”

De Senegalese scheidsrechter Maguette Ndiaye nam volgens Mothlante enkele rare beslissingen. “We kunnen niet toelaten dat hun beslissingen de spelers kapot maken”, aldus Mothlante. “We voelen ons beroofd, niet alleen door die strafschop. Er waren meerdere betwistbare beslissingen. We gaan een expert aanstellen om die te ontleden, zodat we een sterk dossier hebben.”

Voor het WK 2018 moest Zuid-Afrika zelf al eens een match herspelen tegen Senegal. Het won eerst met 2-1, maar arbiter Joseph Lamptey nam enkele beslissingen om bepaalde weddenschappen te laten uitkomen. De FIFA liet de wedstrijd herspelen en Senegal won met 2-0. “Natuurlijk kijken we naar dat precedent”, vervolgt Mothlante. “Het zou alleen maar rechtvaardig zijn om dezelfde beslissing te nemen over deze wedstrijd tegen Ghana. De arbitrage heeft over de uitslag beslist en dat mag niet gebeuren.”