130 jaar Club Brugge: Gouden duo, dodelijk trio en kein geloel

130 jaar Club Brugge: Gouden duo, dodelijk trio en kein geloel

13-11-2021 20:15 Laatste update: 14-11-2021 21:45
9

Club Brugge viert vandaag de 130-jarige verjaardag van de club. Blauw-Zwart heeft in de 130-jarige geschiedenis een pak topspelers in de rangen gehad. De ene speelde zijn hele carrière voor Club, de andere speelde amper één jaar voor de Bruggelingen. VoetbalPrimeur.be dook in de geschiedenisboeken en stelde een 'beste elf' samen.

In doel staat Birger Jensen. De Deen kwam in 1974 aan bij de Bruggelingen en speelde in totaal veertien seizoenen voor Blauw-Zwart. Daarin werd hij vijf keer kampioen met Club Brugge. De Deen stond in de twee Europese finales ook in doel en blonk meermaals uit in de Europese campagnes. De cultfiguur is ook nooit meer weggegaan uit Brugge. Hij is nog regelmatig te zien in het stadion.

Achterin staat nog een speler van de befaamde ploeg die in 1978 de finale van Europacup I haalde, Fons Bastijns. De rechtsachter speelde meer dan 500 wedstrijden voor de Bruggelingen en was meer liefst zeven jaar kapitein. Hij werd vijf keer kampioen met Blauw-Zwart. In 2008 overleed hij op 61-jarige leeftijd.

Vlijmscherp en 'de buitenlander'
Naast Bastijns krijgt Georges - Mac The Knife - Leekens een plekje. De verdediger, met zijn vlijmscherpe tackles, was lang een onbetwistbare leider in de verdediging van de Bruggelingen. Hij werd vijf keer kampioen en stond ook in de finale van Europacup I. Na zijn carrière werd hij nog tweemaal coach van Blauw-Zwart. In zijn eerste periode won hij de titel en de beker.

De enige buitenlander in de verdediging is Paul Okon. De eerste niet-Europeaan die de Gouden Schoen kon ontvangen, in 1995. In vijf jaar Club Brugge won hij één keer de titel. Later kwam hij nog uit voor SS Lazio Roma, AC Fiorentina, Middlesbrough en Leeds United.

De stofzuigers
Het middenveld van Club Brugge wordt bevolkt met Franky - The Fox - Van der Elst, één van de boegbeelden van de club. 605 wedstrijden, vijf keer kampioen en 86 interlands voor de Rode Duivels. Was lange tijd kapitein van de Bruggelingen en won tweemaal de Gouden Schoen. Werd later nog assistent-trainer van Club Brugge.

Naast Van der Elst staat de laatste actieve speler, Timmy Simons. De oude leider speelde tot zijn 40ste voor Club Brugge en won vier keer de titel met de Bruggelingen en één keer de Gouden Schoen. Werd in het buitenland ook drie keer kampioen met PSV. Met spelers zoals Hans Vanaken en Ruud Vormer zijn er nog enkele andere spelers die zich al in de geschiedenisboeken van Club Brugge hebben geschreven en mogelijk het plekje van één van de twee kunnen overnemen.

Gouden duo
Met de twee stofzuigers achter hen kan Jan Ceulemans zich ongetwijfeld uitleven. 'De Caje' speelde dertien seizoenen voor Blauw-Zwart, werd daarin drie keer landskampioen en won driemaal de Gouden Schoen. Was een sterkhouder in het team van de Rode Duivels die de halve finales van het WK '86 bereikten.

Ceulemans kon in 1980 kiezen voor een lucratieve transfer naar AC Milan, maar verkoos om in België te blijven. Speelde uiteindelijk 501 wedstrijden voor Club en werd zelfs nog één seizoen coach van de Bruggelingen.

Naast hem krijgt Ceulemans zijn toenmalig maatje Marc Degryse. De aanvallende middenvelder speelde negen seizoenen voor Club, samen met Ceulemans. Met 103 doelpunten in 226 wedstrijden bewees hij zijn neusje voor doelpunten. Werd in 2003 sportleider van Club Brugge, maar werd na vier jaar ontslagen.

Dodelijk aanvalstrio
Als één speler zich Mr. Club Brugge mag noemen, dan is het wel Raoul Lambert. 'Lotte' speelde zijn hele carrière maar voor één ploeg, Club Brugge. Werd door de Brugse supporters verkozen tot beste Brugse speler ooit. En dat is geen toeval. In 457 wedstrijden scoorde hij 267 keer. Hij maakte deel uit van het team dat de Europese finales haalden en werd vijf keer kampioen met Blauw-Zwart. Stopte in 1980 met voetballen, maar is op 77-jarige leeftijd nog vaak te zien in het stadion.

Naast Lambert staat 'enfant terrible' Fernand Goyvaerts. Hij speelde zeven jaar voor de Bruggelingen en was een echte attractie voor de supporters. Debuteerde al op zestienjarige leeftijd, maar kon nooit een titel vieren. Na een ruzie met trainer Norberto Höfling vertrok Goyvaerts naar FC Barcelona. Hij speelde drie seizoenen voor de Catalenen alvorens naar Real Madrid te trekken. De enige Belgische speler ooit die voor de twee Spaanse clubs uitkwam.

De enige Bruggeling die ooit de Gouden Bal won is Jean-Pierre Papin. Speelde maar één seizoen voor Club, maar maakte daarin enorm veel indruk. 32 doelpunten in 43 wedstrijden leverden hem een transfer op naar Olympique Marseille, waar hij uitgroeide tot een wereldtopper. Speelde daarna nog voor AC Milan en Bayern München.

Kein geloel, Fussball spielen
Ernst Happel was seizoenen coach van Club Brugge. De legendarische Oostenrijker zorgde overal voor succes. De bikkelharde trainer werd drie keer kampioen met Club Brugge en haalde de finale van Europacup I en de UEFA-beker.

Van alle trainers die ooit voor Club Brugge hebben gewerkt, zorgde hij voor de meeste veranderingen. Vedetten zoals Johnny Thio en Erwin Vandendaele werden aan de kant gezet. Talenten zoals Birger Jensen kregen hun kans. En dat zorgde ook voor resultaten.