Engeland voor 99,9 procent veilig, Jorginho maakt het Italië moeilijk met misser

Engeland voor 99,9 procent veilig, Jorginho maakt het Italië moeilijk met misser

12-11-2021 22:43

De WK-wedstrijden van vrijdagavond hebben geen nieuwe deelnemer voor het eindtoernooi in Qatar opgeleverd. Regerend Europees kampioen Italië heeft verzuimd om concurrent Zwitserland op afstand te zetten en Engeland is voor 99,9 procent zeker, na een wervelende eerste helft tegen Albanië.

Groep C
Italië-Zwitserland 1-1
Beide teams stonden bij aanvang op veertien punten, terwijl Italië met twee goals in het voordeel was qua doelsaldo. Heel even leek het totaal de verkeerde kant op te gaan met de Azzurri: Zwitserland counterde via Noah Okafor en Silvan Widmer schoot met een noodvaart de 0-1 achter Gianluigi Donnarumma. Vlak voor rust kwam ook de rechtsback van Italië tot scoren: Giovanni Di Lorenzo troefde Yann Sommer af in de lucht en kopte de 1-1 binnen.

Daar leek het bij te blijven, maar in de slotfase kreeg de wedstrijd nog een dramatische wending. Anthony Taylor deelde op aanraden van de VAR een gemakkelijk gegeven penalty uit en specialist Jorginho legde aan: de middenvelder schoot echter hoog over, waardoor de spanning het kookpunt nadert in de laatste speelronde. Italië mag het karwei maandag in Noord-Ierland afmaken, Zwitserland ontvangt dan Bulgarije.

Groep F
Denemarken-Faeröer 2-0/Moldavië-Schotland 0-2
De kaarten in Groep F waren al zo goed als geschud en na vrijdagavond is de race helemaal gelopen. Denemarken, met Joakim Maehle (ex-KRC Genk) in de basis, had zich al geplaatst voor het WK en onderstreepte tegen de Faeröer zijn suprematie in de groep: Andreas Skov Olsen en Jacob Bruun Larsen (ex-RSC Anderlecht) zorgden voor de negende zege in negen wedstrijden. Eerder op de avond had Schotland zich al verzekerd van deelname aan de play-offs: Nathan Patterson en Che Adams deden het tegen Moldavië.

Groep I
Engeland-Albanië 5-0/Andorra-Polen 1-4
Engeland kan mathematisch gezien nog van plek één worden gestoten, maar zal alvast op zoek gaan naar hotels in Qatar. Albanië stond bij aanvang op vijf punten van de Engelsen, maar kon bij rust al een streep zetten door zijn WK-droom: Harry Kane scoorde met een kopbal, een schot met links én een halve omhaal met rechts, ook Harry Maguire en Jordan Henderson deden een duit in het zakje. Engeland heeft maandag genoeg aan een puntje tegen San Marino.

Polen kan alvast toewerken naar de play-offs, na een walk-over tegen Andorra. Spits Ricard 'Cucu' Fernández zag binnen een halve minuut (!) al rood wegens een elleboogstoot en Polen liep in een mum van tijd uit naar 0-2 via sterspeler Robert Lewandowski en Kamil Józwiak. Joan Cervós deed zowaar nog wat terug, maar Arek Milik zorgde nog in de blessuretijd van de eerste helft voor 1-3 en Lewandowski legde de eindstand vast.