De WK-watch bij de Rode Duivels: therapie Hazard en tegenstrijdige De Ketelaere

De WK-watch bij de Rode Duivels: therapie Hazard en tegenstrijdige De Ketelaere

10-11-2021 17:00 Laatste update: 21:45
1

De allesbeslissende interlandperiode, waarin de Rode Duivels een ticket voor het WK van 2022 kunnen veiligstellen, gaat beginnen. In WK-watch blikt VoetbalPrimeur.be terug op opvallende prestaties van geselecteerden in het afgelopen weekend: met welk gevoel komen zij aan in Tubeke?

Het boetekleed van Mignolet
De kans is groot dat hij geen seconde in actie komt de volgende week, maar het zal Simon Mignolet misschien wel even deugd doen om andere lucht op te snuiven. Afgelopen zondag liep de Limburger immers voor een zeldzame keer tegen de lamp. Tot twee keer toe dan nog! Zijn twee fouten zorgden ervoor dat Club Brugge een ‘zekere’ 2-0-overwinning uit handen gaf tegen Standard Luik. De komende dagen enkele schoten van pakweg Kevin De Bruyne uit de winkelhaak zweven en die misstap is zo weer vergeten.

De schietgebedjes van Faes-Theate-Vanzeir
In de geest van Roberto Martinez heeft een nieuwkomer bij de Rode Duivels slechts één opdracht: stelen met de ogen op de oefenstondes. Deze keer zou dat uitzonderlijk wel eens anders kunnen uitdraaien. Door de hoge blessurelast bij enkele vertrouwde namen loeren er misschien wel kansjes om de hoek voor het trio Wout Faes, Arthur Theate en Dante Vanzeir. Toby Alderweireld, Michy Batshuayi, Romelu Lukaku, Zinho Vanheusden,Thomas Vermaelen … Iemand zal hen moeten doen vergeten. Ontpopt één van de groentjes zich tot sensatie? Wees maar zeker dat zij enkele gebedjes zullen prevelen.

Het laatste opstapje van De Bruyne
Een uitzonderlijk matige seizoensstart, zo klonk de analyse voor De Bruyne enkele dagen geleden nog. De Manchester Derby heeft KDB echter terug op de kaart zetten. Op Old Trafford dirigeerde onze landgenoot weer als vanouds en oogde hij ook fysiek opnieuw messcherp. Net op tijd om de kwalificatie voor het WK in Qatar af te dwingen, al zou dat eigenlijk een formaliteit moeten zijn tegen de Esten. Gezien de heersende blessuregolf zal Martinez niettemin opgelucht ademhalen dat er toch één vaste waarde is die de rest bij de hand kan nemen.

De therapie van Eden Hazard
De beste wedstrijd van de oudste Hazard over de voorbije twee jaar heen? Ongetwijfeld de achtste finale op het EK tegen Portugal (0-1-winst). Die heropflakkerende klasse deed het beste vermoeden voor het nieuwe seizoen met Real Madrid, maar inmiddels zit de dribbelaar vaker dan hem lief is op de bank. Aangezien Carlo Ancelotti aangaf dat er ook niet meteen een kentering in de pijplijn zit, kan Hazard best wat speeltijd én vertrouwen gebruiken. Er bestaat geen betere remedie dan flitsen tegen Estland en Wales, luidt het doktersadvies.

De adelbrieven van Saelemaekers-Origi-Trossard
Het is de rode draad doorheen deze interlandperiode: bij afwezigheid van enkele ouwe getrouwen zullen andere jongens de handschoen moeten opnemen. Het drietal Alexis Saelemaekers, Divock Origi en Leandro Trossard mag op dat vlak de grootste ambitie koesteren. Die eerste trekt ook in zijn tweede volledige seizoen bij AC Milan zijn opwaartse lijn vrolijk door, terwijl Trossard dé uitblinker is van revelatie Brighton&Hove Albion. Origi kwam dan weer helemaal boven water bij Liverpool FC, onder meer met zijn eerste Premier-League-goal in ruim een jaar tijd. Bij de Rode Duivels dateert zijn laatste treffer al van … 2014. Tijd om daar verandering in te brengen!

De gekrenkte eer van Benteke en Mertens
Twee ervaren rotten zijn erop gebrand om hun visitekaartje nog eens op te smukken. Nu Batshuayi en Lukaku in de lappenmand liggen, kijkt Martinez waarschijnlijk naar good old Benteke. Voor Big Ben moet dat vreemd aanvoelen: in de vermaledijde kwartfinale op het EK werd hij pas diep in de toegevoegde tijd in de strijd geworpen om het tij alsnog te keren. Zijn entourage gaf eerder al aan dat het bijna tot een definitief Duivels-pensioen leidde, maar nu heeft Martinez Benteken gewoon nodig. Ook Dries Mertens moest het hard verduren afgelopen zomer. Als de (gewezen?) chouchou van het publiek zijn WK-selectie niet in gevaar wil brengen, is het moment gekomen om nog eens te schitteren in rood-geel-zwart.

De tegenstrijdige gevoelens van De Ketelaere
Tot slot zullen de meeste ogen gericht zijn op het kroonjuweel van Club Brugge. Om dat etiket ook bij de nationale ploeg opgekleefd te krijgen, kan De Ketelaere best schitteren tegen Estland en/of Wales. Toch is het enigszins hinken op twee gedachten. Enerzijds loert er een enorme kans om de hoek om voor het eerst zijn stempel te drukken op de Duivels, anderzijds riep Philippe Clement al op om zijn jonge goudhaantje zoveel mogelijk rust te gunnen. Het is immers al een bijzonder druk seizoen geweest … Niettemin zal De Ketelaere ongetwijfeld verheugd zijn met een (dubbele) basisplaats.