Anderlecht en Zulte lieten Onana gemakkelijk gaan: “Ik werd net niet uitgelachen”

Anderlecht en Zulte lieten Onana gemakkelijk gaan: “Ik werd net niet uitgelachen”

10-11-2021 12:44
1

Het carrièreverloop van Amadou Onana is opmerkelijk. Na geen kansen te hebben gekregen bij de jeugd van RSC Anderlecht liet ook Zulte Waregem hem gemakkelijk gaan. Inmiddels zit de middenvelder bij Lille na een passage in Duitsland.

Tegenover Sport/Voetbalmagazine doet Onana zijn verhaal. “Ik ben twee seizoenen bij Anderlecht gebleven, maar ik zat niet op Neerpede bij de grote talenten, zoals ik in sommige kranten heb gelezen. Ik speelde op de Heizel (waar de jeugd van provinciale selectie van Anderlecht speelt, red.), bij de jongens met 'weinig potentieel.”

Bij Anderlecht zou hij nooit kansen krijgen. “Het waren twee zeer zware seizoenen. Op een bepaald moment had ik een gesprek met Jean Kindermans (directeur van het opleidingscentrum Neerpede, red.), die me vertelde dat ik alle kwaliteiten had om deel te nemen aan de eliteopleiding, maar uiteindelijk heeft het nooit tot iets concreets geleid.”

Ook bij Zulte speelde hij niet veel tot hij plots zes wedstrijden de kans kreeg door een blessure. Daar werd hij opgemerkt door een scout van Hoffenheim. “Voor ik vertrok om te testen, moest ik aan Zulte Waregem een certificaat vragen om voor een paar dagen naar Hoffenheim te gaan. Ze tekenden het met een gerust hart, omdat ze er geen seconde in geloofden... Ik werd net niet uitgelachen. Ze vonden me een arrogante speler die dacht dat hij het kon maken in de Bundesliga zonder speeltijd bij Zulte Waregem.”

Uiteindelijk was de testperiode in Duitsland een succes. “Onnodig te zeggen dat hun houding mijn motivatie vertienvoudigde. Er waren vijf testdagen voorzien, maar op de avond van de eerste dag belde de sportief directeur van Hoffenheim naar Zulte Waregem om te zeggen dat het in orde was, dat ze me namen. Ik denk dat ze aan de andere kant van de lijn van hun stoel vielen. Maar goed, ik neem het hen niet kwalijk. We hebben allemaal het recht om fouten te maken.”