'Avondklok, boetesysteem en geen risico's meer: de nieuwe regels van Xavi'

'Avondklok, boetesysteem en geen risico's meer: de nieuwe regels van Xavi'

09-11-2021 15:13
2

Nu Xavi het voor het zeggen heeft bij FC Barcelona, lekken langzaam steeds meer details uit over zijn manier van werken. De Spanjaard wil orde en discipline en trekt de controle stevig naar zich toe.

De Spaanse krant AS heeft 'exclusief' vernomen wat Xavi verandert bij Barcelona. Hij leidde dinsdag de eerste training bij Barcelona en sprak de spelersgroep in de kleedkamer toe. Ook voorzitter Joan Laporta was daarbij.

Volgens AS was het onder Xavi's voorgangers nog toegestaan om kort voor de training te arriveren, maar Xavi eist dat ze negentig minuten van tevoren aanwezig zijn. Hij wil dat de spelers in alle rust kunnen ontbijten, de technische staf moet zelfs twee uur eerder aanwezig zijn. Alle spelers eten gezamenlijk op het trainingscomplex. 'De vrijwilligheid is voorbij', schrijft AS. Spelers die te laat komen, krijgen een geldboete die steeds het dubbele is van de vorige boete.

Na het vertrek van Luis Enrique is het boetesysteem verdwenen, maar die keert onder Xavi weer terug. Er zijn sancties voor 'lichte, serieuze en ernstige' overtredingen. Dat heeft Xavi volgens de krant afgekeken van Pep Guardiola, die een stuk strenger was dan zijn voorganger Frank Rijkaard. Onder de Nederlander raakte de kleedkamer 'verwaterd', al werd wel twee keer de landstitel, de Supercup en een keer de Champions League gewonnen.

Ook is er een avondklok. Xavi wil dat zijn spelers twee dagen voor een wedstrijd voor middernacht thuis zijn, bedoeld om extra discipline te bouwen en de spelers zo fit mogelijk aan de aftrap te laten verschijnen. Verder moet de technische staf van Barcelona toestemming geven voor activiteiten die niets met voetbal te maken hebben, maar wel veel tijd in beslag nemen, bijvoorbeeld een lange reis.

'Risicovolle' activiteiten als surfen zijn niet meer toegestaan en ook de elektrische fiets kan in de schuur blijven staan. Dat wordt gezien als een 'serieuze overtreding' van de regels', AS noemt het zelfs 'contractbreuk'. Tot slot: de spelers zijn verplicht om Barcelona in een zo goed mogelijk daglicht te zetten. Tijdens trips moeten zij zich aan de regels houden, bijvoorbeeld door 'empatisch' richting supporters te zijn.

Het bericht van AS wekt de indruk dat Xavi's voorgangers, zoals Koeman, de teugels lieten vieren en er amper regels waren voor de spelers. Het is niet duidelijk welke regels zij onder Koeman na moesten leven.