Lessen uit speeldag 14: Vier keer gouden zaak, zeldzame flaters en Union loopt weg

Lessen uit speeldag 14: Vier keer gouden zaak, zeldzame flaters en Union loopt weg

08-11-2021 09:30

Aan de vooravond van een zoveelste interlandonderbreking hebben de clubs uit de Jupiler Pro League nog eens het beste van zichzelf gegeven. Het werd een weekend met een beperkt aantal winnaars en vooral veel verzuchtingen. VoetbalPrimeur.be haalt vijf lessen uit speeldag 14.

Slechts vier winnaars
Het gelijkspel regeerde op speeldag 14. In liefst vijf wedstrijden viel er na ruim 90 minuten geen verschil in doelpunten te noteren. Dat betekent impliciet dat er slechts vier ploegen aan het feest waren, vier ploegen die een gouden zaak deden in het klassement. Union Saint-Gilloise zette haar leiderspositie fraai in de verf, terwijl Royal Antwerp FC als enige achtervolger de volle buit pakte en zo afstand neemt van enkele concurrenten. In de rechterkolom hebben OH Leuven en Sint-Truiden zich dan weer meer ademruimte verschaft. Ook opvallend: de laatste zes in de rangschikking verloren allemaal niet.

Union loopt weg
Wie aan het perron van Sint-Gillis wilde opstappen, is al even gezien. De hogesnelheidstrein die Union heet zit namelijk al een hele resem stations verder. Ook de verraderlijke Sporting Charleroi werd in volle vaart genomen: 4-0. Opnieuw gaven de troepen van Felice Mazzu een masterclass van hun stilaan gevreesde spelsysteem. Dat werpt haar vruchten af in de stand, want inmiddels is Union al acht punten weggelopen van nummer vier KV Mechelen en heeft het liefst tien stuks marge op RSC Anderlecht en KRC Genk. De Champions Play-Off moet zo eerder ambitie dan droom worden.

Zeldzame blunderaars
Ook de allerbesten kunnen eens in de fout gaan, tot twee maal toe zelfs. In Club Brugge-Standard Luik (2-2) eisten de doelmannen de hoofdrol op, al was dat niet in positieve zin, zoals men zou verwachten. Klasbak Simon Mignolet gunde Aron Donnum de aansluitingstreffer door zich onnodig in niemandsland te begeven. Na de pauze was hij ook verantwoordelijk voor de strafschopfout die De Rouches zowaar op gelijke hoogte bracht. Die kaapten zo alsnog een punt weg, ondanks een flater van de immer betrouwbare Arnaud Bodart. En zo kwamen beide keepers uiteindelijk nog goed weg.

Trainersverzuchtingen
Bij verschillende topclubs kreeg de trainer het de voorbije dagen en weken hard te verduren. Het hoofd van Brian Priske lag waarschijnlijk het nadrukkelijkst op het kapblok, maar die redde zijn vel met een keurige prestatie in de topper tegen Anderlecht (2-0). Lekker om zo de interlandperiode in te duiken. Dat zal bij zijn collega aan de overkant helemaal anders zijn. Vincent Kompany zag een belabberde wedstrijd van zijn elftal en was zelf opvallend kritisch achteraf. Bij de paars-witte fans komt het icoon steeds meer onder vuur te liggen. Ook John van den Brom haalde zich na enkele betere matchen weer de woede op de hals, omdat KRC Genk wel érg bleek voor de dag kwam tegen Cercle Brugge (1-1).

Jaja, Radja
Heeft de Bosuil haar nieuwe keizer eindelijk aan het werk gezien? Het had er alle schijn van, want voor het eerst sinds zijn zomerse overstap naar Antwerp liet Nainggolan zijn enorme krachtenarsenaal bewonderen. Tegen Anderlecht heerste de middenvelder in de duels, verdeelde het spel als vanouds en stuurde zijn medemaats aan als een voorbeeldige stuurman. Als iemand de Antwerpse motor in gang kan zwengelen, is het Radja wel. Wat zullen de fans opgelucht ademhalen dat hij geen verplichte rust kreeg voorgeschreven tot aan de winterstop, zoals oorspronkelijk het plan bleek ...