Openda helpt Vitesse aan zege met dank aan 'pre-assist' van de ref

30-10-2021 22:00
1

Loïs Openda blijft het goed doen in Nederland. Zaterdag bezorgde de huurling van Club Brugge Vitesse de drie punten tegen Heerenveen. De bezoekers wonnen met 1-2. Openda scoorde beide doelpunt. Ook scheidsrechter Martin van den Kerkhof viel op in Friesland.

Na tien minuten schreeuwde het hele Abe Lenstra Stadion voor het eerst richting Van den Kerkhof. Die trok namelijk de rode kaart voor Ibrahim Dresevic in een situatie waar geel wellicht ook had volstaan. De scheidsrechter bleef echter bij zijn beslissing en dus wisten de Friezen dat ze het ruim tachtig minuten in ondertal moesten zien te rooien tegen Vitesse.

Dat ging alleraardigst. Uiteraard speelde de ploeg uit Arnhem meer mogelijkheden bij elkaar, maar Heerenveen bleef overeind en op slag van rust kwamen ze zelfs op voorsprong. Milan van Ewijk was het eindstation van een snelle counter en prikte de verrassende 1-0 tegen de touwen. Zaak voor de formatie van trainer Johnny Jansen was het vasthouden van die voorsprong na de rust en dat ging lang goed.

Door een onbegrijpelijke fout van scheidsrechter Van den Kerkhof kwam Vitesse alsnog aan de gelijkmaker. De bal raakte de scheidsrechter en daardoor kon de formatie uit Arnhem er vandoor, maar in plaats van het spel stil te leggen en een scheidsrechtersbal te geven liet de arbiter het spel doorgaan. Loïs Openda was degene die profiteerde: 1-1.

Daarmee was de maat vol voor het Friese publiek, maar ze lieten zich van hun beste kant zien door zich niet te verlagen tot beledigende spreekkoren. In plaats daarvan vroegen ze om een wissel voor de scheids. Toch hadden ze ook geluk dat Van den Kerkhof een duidelijke handsbal van Sven van Beek in zijn eigen strafschopgebied ook over het hoofd zag en Vitesse dus geen penalty gaf.

Dat was in een fase dat de gasten uit Arnhem op de poort beukten en in de slotfase alsnog de 1-2 probeerden te forceren. In minuut 91 viel die goals alsnog: Eli Dasa slingerde de bal voor en Openda kopte de bal via de onderkant van de lat binnen. De tien Friezen vielen leeggestreden neer, treurden en wisten in de weinige minuten die hen resteerden geen gelijkmaker meer te produceren.