Voetbalbond stoomt Rode Duivels klaar voor trainerscarrière: ‘Het is een win-win’

Voetbalbond stoomt Rode Duivels klaar voor trainerscarrière: ‘Het is een win-win’

28-10-2021 17:15

Zowat de voltallige selectie van de Rode Duivels volgt momenteel een speciaal ontworpen trainerscursus. Die cursus moet hen klaarstomen om na hun succesvolle carrière ook een topcarrière als coach uit te bouwen.

Dat is overigens geen toeval. De voetbalbond stippelde een speciaal traject uit om de huidige generatie Rode Duivels warm te maken voor het trainersvak. Via een verkorte opleiding kunnen de voetballers hun UEFA B en UEFA A certificaat bemachtigen. Tijdens de interlandperiodes krijgen de ingeschreven spelers theorieles, bij hun clubs kunnen ze de theorie dan weer in de praktijk brengen via stages.  

"Het is een doordacht plan", vertelt Kris Van Der Haegen, directeur van de federale trainersschool tegenover Het Nieuwsblad. "Door hen deze opleiding via de voetbalbond aan te bieden voorkomen we dat ze hun diploma’s in het buitenland halen. Dat zou de kans verkleinen dat ze hun eerste trainersstappen in België zetten."

Het is dan ook de bedoeling dat de huidige Rode Duivels in de Jupiler Pro League van start gaan. "Het is een win-win situatie. Zij kunnen hier sneller ervaring opdoen en onze competitie profiteert van de uitstraling en reputatie dat zij meebrengen. Vincent Kompany is daar al een goed voorbeeld van", aldus Van Der Haegen.