Voetbalgeweld neemt toe: Straffen helpt niet, creatieve oplossingen wel”

Voetbalgeweld neemt toe: "Straffen helpt niet, creatieve oplossingen wel”

26-10-2021 16:36 Laatste update: 16:51
9

De laatste weken komt voetbalgeweld meer in de media. Of het nu gaat om gevechten in de tribunes of pyrotechnisch materiaal dat wordt afgestoken, de ongeregeldheden stapelen zich op. Professor Jan Derksen, specialist in de massapsychologie, neemt het fenomeen onder de loep.

Derksen had de situatie voorspeld. "Ik had voorspeld dat er na corona meer agressie ging zijn", vertelt professor hij in De Wereld van Sofie (Radio 1). "De mensen hebben zich 1,5 jaar meer dan gemiddeld gefrustreerd gevoeld en die frustratie leidt tot agressie."

"Corona is niet de verklaring voor al die gevallen van agressie in het voetbal, wel de aanleiding. De verklaring is eenvoudig: wij hebben als mensen een dierlijke natuur, waar door onze opvoeding een laagje beschaving overheen gelegd wordt. Maar dat laagje is maar dun”, citeert Sporza.

Straffen
Volgens Derksen helpt de daders straffen niet. "Als je denkt dat dat zal helpen: vergeet het maar! Dat is onderdrukking. Straffen helpen niet voor een gedragsverandering. Wat wel helpt is een creatieve oplossing te bedenken, waarbij je een plek geeft aan die agressie. Beleidsmakers zouden moeten samen zitten met culturele antropologen, sociologen en psychologen om vanuit de kennis van de menselijke soort zulke oplossingen te bedenken."