Ook supportersgeweld in Nederland: KNVB grijpt in met extra maatregelen

Ook supportersgeweld in Nederland: KNVB grijpt in met extra maatregelen

21-10-2021 18:44

In België kregen we de voorbije dagen en weken weer heel wat te maken met supportersgeweld, maar ook in Nederland is men er niet bespaard van gebleven. De KNVB heeft samen met een werkgroep maatregelen genomen om incidenten en geweld in stadions te verminderen. Na een reeks ongeregeldheden in het betaald voetbal was de maat vol, vond de bond.

Naast de KNVB bestaat de werkgroep uit de Eredivisie, Keuken Kampioen Divisie en het Supporterscollectief. De bond stelt in een statement dat voetbal topsport en topamusement is, dat niet verpest mag worden 'door een (kleine) groep bezoekers in een stadion'. Daarom is de werkgroep tot een aantal conclusies gekomen.

Zo zal een wedstrijd direct worden stilgelegd als voorwerpen of vloeistoffen na één waarschuwing nog op het veld worden gegooid. De catering in het stadion zal in de desbetreffende vakken sluiten. Personen die hier verantwoordelijk voor zijn en/of verantwoordelijk zijn voor kwetsende spreekkoren of geweld jegens andere personen of goederen, worden bij de KNVB aangemeld en ontvangen een landelijk stadionverbod. Dat is een aanzienlijke verandering, aangezien voorheen enkel stadionverboden per club werden uitgedeeld.

Voor uitsupporters gelden ook strengere maatregelen. Zo moet elke supporter van de bezoekende club in het bezit zijn van een uitkaart. Deze regel geldt in elk geval tot het eind van dit kalenderjaar. De KNVB stipt er in de laatste maatregel op toe dat er persoonsgerichter gecontroleerd wordt. 'e goeden mogen niet of anders zo min mogelijk lijden onder de kwaden. Daar willen we ons voor blijven inzetten', schrijft de bond.