Club Brugge opgelet: Huisanalist neemt tactiek Guardiola en Man City onder de loep

Club Brugge opgelet: Huisanalist neemt tactiek Guardiola en Man City onder de loep

19-10-2021 09:30 Laatste update: 12:03
6

Club Brugge neemt het vanavond op tegen Manchester City in de groepsfase van de Champions League. Kunnen Philippe Clement en consorten weer stunten in het kampioenenbal? Elitescout en huisanalist van VoetbalPrimeur.be Andy Mulders neemt de tactiek van Pep Guardiola en Manchester City onder de loep.

(Vermoedelijke) opstelling Manchester City (1-4-3-3)

Ten opzichte van afgelopen weekend verwacht ik Ederson (in doel) en G. Jesus (aanval) terug in de basis. Op de linkse backpositie verwacht ik dat Zinchenko (indien fit genoeg) de voorkeur zal krijgen op Cancelo. Voor de rest gaat dit team ongewijzigd blijven.

Aanvallende fase
In de aanvallende fase gaat de 1-4-3-3 over in een 1-2-3-5 of een 1-3-2-5.

Hier valt op dat de fullbacks gaan fungeren als centrale middenvelders, waardoor de (eigenlijke) centrale middenvelders mee kunnen gaan in de aanval. Hierdoor maken ze een overtal t.o.v. de verdediging van de tegenstander. De centrale middenvelder blijven vooralsnog in de half spaces. Hierdoor kunnen de flankaanvaller een extra aanspeelpunt krijgen.

Een alternatief kan zijn dat de defensieve middenvelder kan inzakken tussen de centrale verdedigers. (zie opbouwfase onderaan uitgelegd).

Defensieve fase
In de defensieve fase gaat de 1-4-3-3 over in een 1-4-4-2 of een 1-4-5-1

In de defensieve fase komt één van de centrale middenvelders dicht bij de diepe spits te spelen en de andere centrale middenvelder naast de defensieve middenvelder. De flankaanvaller zetten druk op de backspelers van de tegenstander en we krijgen een soort van “koppeltjes-vorming” op de defensie van de tegenstander.

De defensieve middenvelder is de vrije man, juist voor de centrale verdedigers. De afstand tussen defensie en aanval gaat zeer beperkt zijn (+/- 35-40m). Ze proberen eerst zo snel mogelijk de bal te veroveren door een directe druk op de tegenstander te zetten. Indien dit niet direct lukt dan schakelen ze over in een medium of laag blok. Eens ze de bal hebben veroverd, dan proberen ze snel over te schakelen in een snelle counter.

Opbouwfase
De opbouw start altijd bij de doelman (Ederson) en deze is vrij cruciaal. Hij wordt een soort laatste man, juist achter de centrale verdediger. Beide backs staan hoog in positie. Ze proberen altijd de defensieve middenvelder vrij te krijgen door een overtal centraal te creëren. Daarnaast zijn de centrale verdedigers verantwoordelijk voor de bal in de volgende zone te brengen. Speelt de tegenstander met één diepe spits, dan kan een centrale verdediger inschuiven naar het middenveld om een overtal te creëren.

Speelt de tegenstander met twee spitsen dan gaat er een backspeler (of defensieve middenvelder) inzakken en zo proberen ze de ruimtes vrij te maken om naar een volgende fase in de opbouw te gaan. Maar het kan ook zijn dat Guardiola gaat vragen voor een derde centrale verdediger (=backspeler) om de opbouw te vergemakkelijken. Dan gaat de andere backspeler een extra centrale middenvelder worden (numeriek overtal in de centrale zones).

Manchester City heeft ook de spelers om de bal snel van voet naar voet te laten gaan (1-tijds spel) om zo onder de hoge druk uit te komen en een aanval op te starten. Zeer bekend (en geroemd) zijn de full backs in het systeem van Guardiola. Ze schuiven, tijdens de opbouw, naar binnen en gaan als centrale middenvelder fungeren. De reden hiervoor is dat Guardiola vrije ruimtes wil creeren voor zijn centrale middenvelder en probeert dit te doen door het middenveld van de tegenstander uit hun formatie te trekken.

Een belangrijk aspect in deze tactiek is de defensieve middenvelder, die speelt als een ‘deep-lying playmaker’ (diepliggende spelmaker). Hij zorgt voor de connectie met de twee centrale verdedigers en zorgt voor de goed opbouw. Hij moet voor iedere Manchester City-speler aanspeelbaar zijn. Je zou denken, schakel deze uit (vb. man op man spelend op de defensieve middenvelder) en je snijdt de aanvoer van de opbouw af. Maar zo simpel is dit niet. Guardiola wil dan dat de fullback dan een numeriek overtal gaat creeren op het middenveld, waardoor de centrale middenvelder of een flankaanvaller terug zal zakken op de back positie.

De centrale middenvelders hebben ook een belangrijke taak. Ze moeten tussen de linies spelen en aanspeelbaar zijn in de half spaces. Daarnaast moeten ze goed in de vrije zones duiken om ervoor te zorgen dat Manchester City met veel volk voor doel aanwezig is, tijdens de aanval. Ze moeten een goede wisselwerking hebben met de diepe spits en de flankaanvaller, maar ze blijven wel meestal in de half spaces aanspeelbaar.

De diepste spits van Manchester City moet constant in de vrije zones lopen. Soms speelt Manchester City ook met een valse 9. Dit doen ze om openingen te creëren voor de centrale middenvelders. Hij staat altijd gepositioneerd tussen de centrale verdedigers van de tegenstander en komt in de bal, waardoor de centrale middenvelder de tegenovergestelde loopactie maken.

Ten slotte moeten de flankaanvallers vooral het spel breed houden. Ze kunnen een tegenstander 1 op 1 uitschakelen (of met een goede combinatie met de centrale middenvelders / diepe spits) om zo gevaar voor het doel van de tegenstander te creëren.