Referee Department geeft duiding over het gebruik van de 3D offside line

Referee Department geeft duiding over het gebruik van de 3D offside line

18-10-2021 20:00
3

Afgelopen weekend werd er voor het eerst gebruik gemaakt van de 3D offside line in de Jupiler Pro League. Reden genoeg voor het Referee Department om duiding te geven bij de richtlijnen van het gebruik van deze 3D-lijn. Dat deed het op de website van de Belgische Voetbalbond

Zo wordt de technologie alleen ingezet bij een nipte buitenspelsituatie. De witte lijn die we te zien krijgen geeft de positie van de verdediger weer en de rode lijn die van de aanvaller. Wanneer de rode lijn zich dan dichter bij de doellijn bevindt dan de lijn van de verdediger hebben we een duidelijk bewijs van buitenspel. 

In een situatie waarin beide lijnen elkaar zouden raken kan de VAR het beeld uitvergroten om duidelijkheid te krijgen. Als zelfs na uitvergroting blijkt dat de lijnen elkaar nog steeds raken, is de richtlijn dat de situatie niet duidelijk is en gaat de VAR akkoord met de initiële beslissing van de scheidsrechter. 

Nog een belangrijk punt is dat de handen en armen van de spelers niet in aanmerking worden genomen bij de beoordeling van buitenspel.