Duitsland pakt eerste Europese ticket, Kroatië stilaan gedoemd tot herkansingen

Duitsland pakt eerste Europese ticket, Kroatië stilaan gedoemd tot herkansingen

11-10-2021 23:08

De eerste Europese afgevaardigde tijdens het WK van 2022 is bekend. Duitsland verloor eerder deze kwalificatiecyclus nog thuis van Noord-Macedonië, maar heeft wraak genomen op de EK-tegenstander van het Nederlands elftal en is nu al zeker van WK-kwalificatie.

Wit-Rusland - Tsjechië 0-2 / Estland-Wales 0-1 (Groep E)
De Rode Duivels hadden zich maandagavond zonder zelf te spelen kunnen plaatsen, maar zal het karwei in november zelf af moeten ronden. Concurrenten Tsjechië en Wales wonnen allebei: Patrik Schick en Adam Hlozek bezorgden de Tsjechen een zege in Wit-Rusland, Kieffer Moore maakte de enige treffer bij Estland-Wales. Beide landen staan op elf punten, vijf punten minder dan België. Wales heeft echter nog één wedstrijd tegoed ten opzichte van Tsjechië.

Slovenië-Rusland 1-2 / Kroatië-Slowakije 2-2 (Groep H)
De verliezend finalist van het vorige WK lijkt zich via een omweg voor de editie van 2022 te moeten plaatsen. Kroatië stond bij aanvang van de voetbalavond gelijk met Rusland, maar heeft punten gemorst tegen Slowakije: Ivan Schranz en Lukás Haraslín hielpen de gasten twee keer aan een voorsprong, Andrej Kramaric en Luka Modric hadden twee keer een antwoord paraat, maar verder kwamen de Kroaten niet.

In de tussentijd hielpen centrale verdedigers Igor Diveev en Georgi Dzhikiya Rusland op weg in Maribor. Josip Ilicic maakte voor rust nog de aansluitingstreffer, maar verder kwamen de Slovenen niet. Rusland gaat met twee punten voorsprong op Kroatië de laatste speelrondes in, maar beide landen staan op 14 november nog tegenover elkaar.

Noord-Macedonië - Duitsland 0-4 / Roemenië-Armenië 1-0 (Groep J)
De verrassende nederlaag tegen Noord-Macedonië in maart was voor Die Mannschaft het enige smetje in een verder vlekkeloze kwalificatiereeks. Maandag werden diezelfde Noord-Macedoniërs met grote cijfers opgerold: goals van Kai Havertz, tweemaal Timo Werner en Jamal Musiala leverden Duitsland het WK-ticket op. De strijd om een plekje in de play-offs is ondertussen razend spannend: Roemenië nam in een onderling duel de tweede plek over van Armenië en heeft na acht van de tien speelrondes één punt voorsprong op Armenië en Noord-Macedonië.