Newcastle United wil de top bestormen: het verlanglijstje op St. James' Park

Newcastle United wil de top bestormen: het verlanglijstje op St. James' Park

10-10-2021 14:45 Laatste update: 21:00

Newcastle United beschikt na de overname door een Saoedisch consortium over de rijkste clubeigenaren ter wereld. The Magpies willen binnen vier jaar naar de Champions League en in januari zal het geld vermoedelijk voor het eerst gaan rollen op St. James' Park.

De voetbalreus uit het noordoosten van Engeland is ontwaakt en wil in de toekomst clubs als Manchester City en Paris Saint-Germain naar de kroon steken. Voorlopig staat Newcastle echter op een negentiende plaats in de Premier League, waardoor versterkingen dringend gewenst zijn. In de huidige selectie lijkt alleen de talentvolle Fransman Allan Saint-Maximin aan de nieuwe maatstaven te voldoen.

De regels van Financial Fair Play (FFP) staan niet toe dat Newcastle ongelimiteerd met geld smijt, maar volgens The Telegraph mag er alleen in januari al 220 miljoen euro worden uitgegeven aan transfers. De blik gaat aanvankelijk uit naar spelers die spoedig uit hun contract lopen en andere haalbare opties die er direct kunnen staan, maar wellicht worden de fans verwend met enkele grote namen.

VoetbalPrimeur geeft een schot voor de boeg en zet de mogelijke aanwinsten op een rij die deze winter of uiterlijk in de zomer kunnen neerstrijken in Newcastle.

Galácticos
Erling Haaland (Borussia Dortmund)
Kylian Mbappé lijkt voorbestemd voor Real Madrid, maar de toekomst van het andere goudhaantje van de nieuwe generatie lijkt nog niet vast te liggen. Haaland schiet wekelijks met scherp voor Borussia Dortmund, maar zou door een transferclausule voor 75 miljoen euro kunnen vertrekken na dit seizoen. Als Newcastle hem binnenhaalt, is dat een krachtig signaal naar de topclubs in Engeland.

Philippe Coutinho (FC Barcelona)
Voor Haaland moet The Toon Army minimaal geduld hebben tot komende zomer, maar Coutinho is al in januari beschikbaar. De Braziliaanse spelmaker is overbodig bij FC Barcelona, dat zijn salaris liever kwijt dan rijk is. In Camp Nou is Coutinho voorbijgestreefd door spelers als Pedri, maar in het verleden was hij namens Liverpool één van de grote smaakmakers van de Premier League.

Gareth Bale (Real Madrid)
Ook voor Bale pakte een overstap naar La Liga niet uit zoals gehoopt. Hoewel de 32-jarige Welshman diverse successen vierde met Real Madrid, werd hij in de Spaanse hoofdstad nooit zo gelukkig als eerder bij Tottenham Hotspur. Wellicht bloeit hij op St. James' Park wél op.

Raheem Sterling (Manchester City)
Het is nog de vraag of Manchester City wil meewerken aan een transfer van Sterling naar de nieuwe concurrent. Dat de Engelsman weinig gelukkig is met zijn rol in het Etihad Stadium, is echter een feit. De rappe vleugelaanvaller zit vaker dan hem lief is op de bank onder manager Pep Guardiola, die ook kan beschikken over Phil Foden en Jack Grealish.

Declan Rice (West Ham United)
Rice staat al jaren op de radar van de Big Six van de Premier League en wordt vooral door Manchester United begeerd. Het zou een stunt zijn als Newcastle hem voor de neus van de topclubs weet weg te kapen bij West Ham. Dat de verdedigende middenvelder pas 22 jaar is én Engels international, spreekt sterk in zijn voordeel vanwege de homegrown-regel: minimaal acht spelers moeten in eigen land zijn opgeleid.

Marcelo (Real Madrid)
De naam van Marcelo valt veelvuldig in Engelse media. De inmiddels 33-jarige Braziliaan mag dan over zijn top heen zijn, hij heeft nog altijd een grote naam en de positie van linksback is één van de zorgenkindjes voor Newcastle. Marcelo komt nauwelijks nog aan bod bij Real Madrid, dat hem vermoedelijk voor een zacht prijsje wil laten gaan na veertien jaar trouwe dienst.

Andre Onana (Ajax)
Het verhaal van Onana is in Amsterdam en omstreken maar al te goed bekend. De Kameroener zit momenteel een dopingstraf uit en weigert zijn aflopende contract bij Ajax te verlengen. Hij zou transfervrij op weg zijn naar Internazionale, maar wellicht kan het ambitieuze Newcastle hem verleiden tot een overstap in januari. Voor alle partijen zou dat een uitstekende uitkomst zijn.

Snelle deals in januari
United-kwartet
Donny van de Beek, Anthony Martial, Jesse Lingard en Eric Bailly komen weinig aan bod bij Manchester United. Een deal van rond de 40 miljoen lijkt bespreekbaar in het geval van de Nederlander en de Fransman. Lingard en Bailly kosten vermoedelijk 20 tot 25 miljoen.

James Tarkowski (Burnley)
Met nog een contract voor zes maanden zou hij het hart van de defensie bij Newcastle van een serieuze impuls voorzien. Tarkowski (28) heeft veel Premier League-ervaring, speelde voor The Three Lions en kost vermoedelijk niet meer dan vijftien miljoen.

Aaron Ramsey (Juventus)
Ramsey speelt al enige tijd met de gedachte om terug te keren naar de Premier League. Hoewel hij inmiddels dertig jaar is en bij Juventus niet veel speelt, bewees hij op het EK namens Wales nog altijd veel in zijn mars te hebben. Zijn geschatte prijskaartje is maximaal twintig miljoen.

Chelsea-slachtoffers
De financiële slagkracht van de Champions League-winnaar heeft niet goed uitgepakt voor spelers als Ross Barkley en Callum Hudson-Odoi. Wellicht zijn zij en Chelsea in januari te verleiden tot deal.

Wilfried Zaha (Crystal Palace)
Zaha is al jaren een bepalende speler voor Crystal Palace, wiens hoge vraagprijs een stap hogerop altijd in de weg stond. Nu het contract van de 28-jarige aanvaller medio 2023 afloopt, is een goed bod misschien moeilijker te weerstaan voor The Eagles.

Kieran Trippier (Atlético Madrid)
De Engels international wil terugkeren naar zijn geboorteland om dichter bij zijn familie te zijn. Waar zijn familie vandaan komt? Noord-Engeland.... Een poging van Newcastle heeft kans van slagen en de vraagprijs van Atlético van 30 miljoen is te overzien.

Luka Jovic (Real Madrid)
Jovic was zeer gewild na een ijzersterk seizoen bij Eintracht Frankfurt, maar zijn keuze voor Real pakte helemaal verkeerd uit. De Servische spits is nog altijd pas 23 jaar en kost zo'n 25 miljoen. De Koninklijke kan het geld namelijk goed gebruiken in de jacht op Mbappé.