Soeverein Denemarken nog één stap van WK verwijderd, Broja laat Albanië dromen

09-10-2021 22:49
1

De Europese WK-kwalificatiecyclus nadert de beslissende fase, met nog drie speelrondes te gaan. Denemarken en Engeland kunnen zich opmaken voor het WK van 2022, terwijl de strijd om plek twee in hun poules nog razend spannend is. Servië en Zwitserland mogen met respectievelijk Portugal en Italië strijden om de koppositie.

Luxemburg-Servië 0-1 (Groep A)
Servië gaat met Portugal uitmaken wie direct naar het WK mag en wie zich op de play-offs moet richten. Luxemburg begon als nummer drie uit de poule, maar is de nummers één en twee uit het zicht verloren. Ons buurland hield het lang vol, maar Dusan Vlahovic maakte in de loop van de tweede helft alsnog het verschil: 0-1. Dusan Tadic en de zijnen nemen de koppositie over van Portugal, dat echter nog een wedstrijd tegoed heeft. Beide landen sluiten de kwalificatiecyclus op 14 november af met een onderlinge wedstrijd.

Zwitserland – Noord-Ierland 2-0 (Groep C)
Zwitserland heeft de druk op de ketel gehouden bij koploper Italië, dat tijdens deze interlandperiode alleen Nations League-wedstrijden speelt. De thuiswedstrijd tegen Noord-Ierland viel al voor rust in een beslissende prooi: eerst kreeg Jamal Lewis zijn tweede gele kaart wegens tijdrekken bij een inworp, vervolgens maakte Steven Zuber de 1-0. In de extra tijd van de tweede helft maakte Christian Fassnacht nog 2-0, waardoor Zwitserland op drie punten van Italië komt, mét nog een wedstrijd tegoed. Beide landen spelen bovendien op 12 november tegen elkaar.

Moldavië-Denemarken 0-4 (Groep F)
Denemarken kan alvast een hotel in Qatar gaan zoeken: de halve finalist van het vorige EK heeft nog één overwinning nodig om zich officieel van WK-kwalificatie te verzekeren. Tegen Moldavië werd het verschil tussen minuut 23 en 44 gemaakt. Andreas Skov Olsen opende de score, Simon Kjaer benutte een penalty op magistrale wijze en Christian Nörgaard en Joakim Maehle (ex-Genk) deden nog voor rust ook een duit in het zakje. De Denen staan na zeven wedstrijden op 21 punten – zeven meer dan Schotland, dat eerder op de zaterdag een cruciale zege op Israël boekte – en hebben een doelsaldo van 26-0.

Andorra-Engeland 0-5/Hongarije-Albanië 0-1/Polen-San Marino 5-0 (Groep I)
Ook Engeland heeft zijn schaapjes wel op het droge. The Three Lions hadden weinig moeite met voetbaldwerg Andorra, waar de 41-jarige Ildefons Lima nog in- én uitviel, en staan na zeven wedstrijden op negentien punten. Albanië blijft de verrassende nummer twee, nadat Armando Broja de uitwedstrijd tegen Hongarije tien minuten voor tijd alsnog openbrak. Polen won met 5-0 van San Marino en schuift een plekje op en blijft op één punt van Albanië staan. Hongarije lijkt zijn WK-droom te moeten laten varen.