Van Driessche kaartentrekker bij uitstek in JPL, bij Vergoote mag je net wat meer

Van Driessche kaartentrekker bij uitstek in JPL, bij Vergoote mag je net wat meer

08-10-2021 17:15 Laatste update: 09-10-2021 08:00
5

De voorbije speeldagen was de controverse naar slechte gewoonte nooit ver weg in de Jupiler Pro League. Niet alleen de VAR, maar ook de klassieke hoofdscheidsrechters kregen het hard te verduren. Vooral enkele veelbesproken gele en rode kaarten gingen over de tongen. De ideale voedingsbodem voor VoetbalPrimeur.be om eens dieper in te gaan op het kaartengestrooi van de Belgische arbitrage.

Ameen Al-Dakhil, Jordi Amat, Giorgi Chakvetadze, Christian Kouamé … Het zijn maar enkele uitsluitingen van de afgelopen weken, al dan niet na interventie vanuit Tubize, die stof hebben doen opwaaien. Laat ons eerst een lans breken voor de scheidsrechters anno 2021: de opkomst van de VAR zorgt dan wel voor meer correcte beslissingen (hoewel er nog steeds fouten gebeuren), eenvoudiger heeft het het leven van de man met de fluit niet gemaakt. Integendeel, meer dan ooit ligt elke keuze van de scheidsrechter van dienst onder een bijzonder argwanende loep.

Temidden die niet-aflatende spanning en de overdaad aan spelregels tracht ieder van hen niettemin zijn eigen persoonlijkheid te behouden. Dat zorgt ervoor dat de ene al eens sneller naar de boven- of achterzak grijpt dan de andere. Gelijkaardige situaties op exact dezelfde wijze beoordelen over verschillende wedstrijden heen zal dan ook voor altijd een utopie blijven. Waar scheidsrechter X voor een geel karton kiest, trekt collega Y honderd kilometer verderop misschien wel rood. Dat verschil in karakter probeert VP.be hieronder in kaart te brengen (pun intended).

Schrik van Van Driessche, Vergoote laat veel toe
Laat ons eerst even de gemiddeldes voor de hele competitie onder handen nemen. Tot nu toe werden dit seizoen al tien speeldagen afgewerkt in de JPL, goed voor 90 wedstrijden. In totaal vielen daarin exact 449 gele kaarten, moest de scheidsrechter in kwestie 13 keer dubbel geel uitdelen en kreeg een speler 17 keer een rechtstreekse rode prent onder de neus geduwd. Bij die laatste twee categorieën komen niet meteen opmerkelijke verschillen naar boven afhankelijk van de spelleiding. In het geval van de gele kaarten ligt dat toch enigszins anders …

Als we het aantal keer geel herleiden naar een gemiddelde per wedstrijd, komt dat neer op 4,99/match. In het standaard JPL-duel vallen dus afgerond vijf gele kaarten te noteren. Bij Bram Van Driessche ligt dat cijfer echter een flink pak hoger. De 36-jarige Van Driessche mag je gerust de kaartenzwaaier van het Belgische voetbal noemen. Liefst 55 keer haalde hij al een geel karton boven. Verspreid over zeven wedstrijden komt dat neer op een gemiddelde van liefst 7,85 keer geel per duel, ruim tweeënhalf gele kaarten meer dan het algemene beeld, met andere woorden. Zelfs het verschil met het nummer twee, Lawrence Visser, is beduidend groot. De kersverse Champions-League-debutant tastte ‘slechts’ 38 keer naar de bovenzak.

Aan de andere kant van het spectrum prijkt Jasper Vergoote, met zijn 29 lentes één van de jongeren uit het scheidsrechtersgilde. De West-Vlaming floot deze campagne nog maar vijf matchen, waarin hij amper zeventien keer met geel zwaaide. Omgezet is dat 3,4 maal per weekend, fiks onder het gemiddelde van vijf dus. Wat verder opvalt, is dat Vergoote ook nog geen enkele keer iemand van het terrein hoefde te sturen. Puur toeval of het teken van een mild karakter? Wij gokken eerder op de tweede verklaring. Hoe dan ook grijpt Van Driessche ruim twee keer zo vaak naar een kaart dan zijn jongere collega.

Overzicht gele kaarten per scheidsrechter (met tussen haakjes ook het aantal gefloten wedstrijden dit seizoen)
Erik Lambrechts (7): 30
Bram Van Driessche (7): 55
Christof Dierick (6): 31
Alexandre Boucaut (6): 22
Wim Smet (6): 27
Jonathan Lardot (6): 20
Nicolas Laforge (6): 33
Nathan Verboomen (6): 25
Lawrence Visser (6): 38
Jan Boterberg (6): 23
Kevin Van Damme (6): 33
Bert Put (6): 37
Lothar D’hondt (6): 28
Jasper Vergoote (5): 17
Wesli De Cremer (5): 30