Fiscale voordelen in Jupiler Pro League niet buitengewoon volgens studie

Fiscale voordelen in Jupiler Pro League niet buitengewoon volgens studie

08-10-2021 16:26
33

Er is veel ophef over de fiscale voordelen van Belgische profvoetballers, maar een studie van de universiteiten van Antwerpen toont aan dat dat echter niet buitengewoon is.

Vergeleken met de competities in Nederland, Frankrijk, Duitsland, Portugal, Italië en Spanje vindt de Belgische regeling een goed evenwicht “Een opvallende vaststelling is dat een meerderheid van de onderzochte landen het profvoetbal - en de profsport in het algemeen - fiscaal incentiveert”, zegt professor Robby Houben (Antwerpen) aan Het Laatste Nieuws.

De voordelen zorgen ervoor dat de competitie aantrekkelijker is voor buitenlandse spelers. De profclubs hebben er ook baat bij en kunnen zo meer investeren in de jeugdwerking. “Er is een goed evenwicht tussen specifieke behandeling enerzijds en positieve maatschappelijke impact anderzijds.”

In de politiek lijkt men de voordelen te willen afschaffen, maar het onderzoek toont aan dat het geen buitengewoon iets is. “België zit in de buik van het peloton”, klinkt het. De Vlaamse onderzoekers die de studie hebben uitgevoerd in naam van het Europees parlement willen nu een Europees licentiesysteem dat zorgt voor transparantie.