Toch geen degradatie na fraude van Belgische clubs? Het lijkt me sterk

Toch geen degradatie na fraude van Belgische clubs? "Het lijkt me sterk"

07-10-2021 22:30
10

Het onderzoek naar fraude in de Belgische voetbalwereld komt zo stilaan op zijn einde en binnenkort moeten verschillende clubs mogelijk straffen vrezen. Er wordt zelfs gesproken van degradatie, al lijkt dat er niet te gaan komen.

Zo'n twaalf clubs kwamen de voorbije dagen in opspraak na het akkoord tussen makelaar Dejan Veljkovic en de onderzoekers. Er is sprake van valse contracten ter waarde van meer dan 31 miljoen euro, waar twaalf clubs uit Eerste Klasse gebruik van hebben gemaakt. Een mogelijke straf daarvoor is degradatie, al is de kans klein dat dat ook gaat gebeuren.

Dat vertelt sportadvocaat Sebastien Ledure bij Bruzz. "Het kan, want in Italië is het al gebeurd met een grote ploeg als Juventus. Maar het lijkt me sterk dat de soep hier even heet gegeten zal worden, zoals ze nu wordt opgediend", geeft hij aan.

Volgens Ledure is de KBVB ook veel te laat in actie geschoten. "Ze hebben maanden geleden al inzage gekregen in het dossier. De bewijzen liggen op tafel en toch laten ze het na om actie te ondernemen. Dan kan je je vragen beginnen stellen, want van zelfregulering lijkt geen sprake te zijn."