Wedstrijden tegen Frankrijk: Geschiedenis geeft Rode Duivels een voordeel

Wedstrijden tegen Frankrijk: Geschiedenis geeft Rode Duivels een voordeel

07-10-2021 12:00 Laatste update: 17:30
1

De Rode Duivels tegen Frankrijk: voor velen een horrorverhaal, maar voor nog meerdere een succesverhaal. De geschiedenis geeft België namelijk het voordeel tegen Frankrijk. voetbalprimeur.be geeft een overzicht.

We duiken het verleden in. Op 1 mei 1904 werd de allereerste interland tussen België en Frankrijk gespeeld. Er was geen winnaar, de wedstrijd eindigde op 3-3. Er werd gespeeld in het Stade du Vivier d’Oie in Ukkel. De interland was een deel van de Evence Coppée trofee, maar aangezien het een gelijkspel was, werd deze niet uitgereikt. 

De elf basisspelers waren toen nog verdeeld over vijf Belgische clubs. Antwerp (1), Union (5), Club Brugge (1), Beerschot AC (1) en Club de Bruxelles (2) vertegenwoordigden het vaderland.

Enkele weken later zou dit eendagstoernooi de aanzet gegeven hebben tot de oprichting van de FIFA. Die werd opgericht door Frankrijk, België, Nederland, Zwitserland, Zweden, Denemarken en Spanje.

Eerste overwinning
Op een eerste overwinning was het nauwelijks een jaar wachten. Op 7 mei 1905 wonnen de Rode Duivels een eerste keer van Frankrijk. Het werd 7-0 in een vriendschappelijke wedstrijd. Volgens de legende van de wedstrijd verliet de Franse doelman de wedstrijd na een uur omdat hij zijn trein naar huis moest halen. 

Eerste competitie-wedstrijd
De eerste echte interland op het WK werd gespeeld op 5 juni 1938 in Parijs. Frankrijk won deze wedstrijd in het Stade de Colombes met 3-1. De wedstrijd werd gevolgd door zo’n 30.000 fans. 

Eerste zege op groot toernooi
De eerste zege op een groot toernooi was de 2-1-zege op het EK van 1966. De eerste bekende namen duiken dan ook op: Constant Vinden Stock was hoofdcoach, Paul Van Himst scoorde twee keer en ook Wilfried Van Moer en Raoul Lambert stonden in de basiself. De wedstrijd werd gespeeld in het Koning Boudewijnstadion voor meer dan 40.000 supporters.

Laatste zege op een toernooi
Voor de laatste zege op een toernooi moeten wel terug naar 9 september 1981. België won toen met 2-0 op het WK van Frankrijk. Coryfeeën als Jean-Marie Pfaff, Wilfried van Moer en Jan Ceulemans speelden die wedstrijd. 

Image from Gyazo

Na deze wedstrijd werden er nog twee officiële wedstrijden gespeeld tussen België en Frankrijk. Beide werd gewonnen door Frankrijk, in 1986 en in 2018. 

De balans
Vandaag spelen de twee landen hun 75ste wedstrijd tegen elkaar. Voor België is deze head-to-head positief. De Rode Duivels wonnen 30 keer, verloren 25 keer en er werd 19 keer gelijk gespeeld. De laatste zege was in 2015 (3-4) in een vriendschappelijke wedstrijd, maar voor een laatste officiële overwinning moeten we al teruggaan naar 1981. 

Met een zege kunnen de Rode Duivels zich plaatsen voor de finale van de Nations League tegen Spanje.