Tactiek Frankijk onder de loep genomen: Rode Duivels willen wraak voor WK

Tactiek Frankijk onder de loep genomen: Rode Duivels willen wraak voor WK

Gepubliceerd: donderdag 7 oktober 2021 om 14:30do 07-10-2021 om 14:30

Laatste update: donderdag 7 oktober 2021 om 18:47do 07-10-2021 om 18:47

Iedereen denkt nog aan die noodlottige halve finale op het WK in Rusland in 2018 als men Frankrijk noemt. De Rode Duivels waren zo dicht bij de finale, maar de efficiënte Fransen gingen met de zege lopen. Huisanalist en elitescout Andy Mulders neemt de huidige tactiek van Didier Deschamps onder de loep en ziet hoe het WK-debacle vermeden kan worden.

Ik verwacht dat Frankrijk in een 1-4-3-3 formatie zal spelen. Kante is er niet bij vanwege een Corona besmetting, Tolisso heeft problemen aan de kuit en Giroud, Lemar, Lenglet, Zouma werden niet geselecteerd door de Bondscoach Didier Deschamps.

Frankrijk in balbezit
Hoewel Frankrijk op papier een 1-4-3-3 speelt, gaan ze in werkelijkheid meer een 1-4-3-1-2 waarbij Antoine Griezmann vaak van de linkerflank naar binnen gaat komen om een overtal centraal te creëren. Soms wordt de 1-4-3-1-2 van Frankrijk zelfs een 1-2-4-3-1, waarbij Kylian Mbappé de verdediging van de tegenstander heel laag op het veld laat positioneren waardoor het speelveld van Frankrijk wordt vergroot.

In balbezit beweegt Lucas Hernandez naar voren, hierdoor gaat het Franse team breder worden. De overige 3 verdedigers zullen naar links schuiven om de ruimte achter de vacante L. Hernandez te dekken. Tchouameni (als hij gaat starten?) lijkt een defensieve eenzame spil te zijn op het middenveld, maar zal worden vergezeld door Rabiot en/of Pogba die dieper in hun respectievelijke half spaces vallen, afhankelijk van aan welke kant van het veld de bal zich bevindt tijdens de Franse opbouwfasen.

Als de bal in het laatste final third beweegt, begint de aanvallende structuur zich te tonen. Een achterste drie wordt gevormd door de centrale verdedigers en Pavard, terwijl L. Hernandez de voorhoede van de breedte voorziet. Benzema zal iets dieper en centraler vallen, terwijl Griezmann van zijn centrale nummer tien-rol naar een positie zal gaan die vergelijkbaar is met die van een spits. Mbappé zal, indien toegestaan, centraal bewegen om de centrale verdedigers te overweldigen met Benzema en Griezmann, terwijl van Pogba kan worden verwacht dat hij vanaf dat punt het juiste spel blijft dicteren.

Van Tchouameni wordt verwacht dat hij een meer geavanceerde, defensievere rol op zich neemt om het spel te beëindigen als Frankrijk het balbezit verliest in een gevaarlijk gebied. Rabiot blijft tussen de verdediging en de aanvallers, om het balbezit tussen hemzelf, de verdedigers, Pogba en Benzema te helpen recyclen.

Pogba speelt vaak in de half spaces en zal daar veel dreiging veroorzaken. Hoe Pogba zich zal verbinden met Mbappé en Pavard, zal interessant zijn. Als Pogba zich van het midden naar de final third verplaatst, zal Mbappé centraal bewegen en als tweede spits fungeren, terwijl Benzema iets dieper zakt om het spel van het middenveld naar de voorhoede te koppelen. Griezmann zal in een diepere positie starten, maar er wordt verwacht dat hij zich bij de voorste linies voegt en late runs in de verdediging van de oppositie maakt vanuit een centrale positie.

Frankrijk in balverlies
Benzema en Mbappé schermen de centrale voorwaartse passmogelijkheden af, terwijl Pogba en Griezmann naar de rechter- en linkerhelft verschuiven en fungeren als meer traditionele vleugelspelers/brede spelers. Ze krijgen de taak om de bal te drukken als deze naar hun kant van het veld wordt verplaatst.

Het is een effectieve structuur, zij het vrij eenvoudig is. Het is bijna onmogelijk om de bal centraal te spelen, dus de tegenstander zal gedwongen worden om wijd of achteruit te gaan. Als de bal achteruit gaat, drukt Frankrijk agressief. Als de bal naar de zijkant gaat, drukt Frankrijk agressief, met de bedoeling de zijlijn te gebruiken als een "twaalfde man". Hierdoor proberen ze zo snel mogelijk terug in balbezit te komen en een snelle omschakeling op te starten alsook gebruik te maken van de snelheid van Mbappe.

Conclusie
De Rode Duivels gaan een zeer moeilijke avond tegenmoet. Dit Frankrijk is een zeer talentrijk team en met Benzema, Griezmann en Mbappe kunnen ze de defensie van de Rode Duivels enorm veel pijn doen.

Nieuwsgierig hoe Roberto Martinez dit tactisch zal aanpakken. En heeft hij geleerd uit de vorige ontmoeting met Frankrijk (verloren halve finale in 2018)? Het bleek toen geen goede keuze te zijn om te starten met Chadli (op de rechtse wingback) en Fellaini (als centrale middenvelder). Dit omdat Chadli niet de defensieve kwaliteiten heeft om de hele flank te belopen. Hij kwam zowel in het aanvallend als in het defensief compartiment te laat.

Daarnaast blokkeerde Fellaini de creativiteit van een E. Hazard door zijn voorwaartse looplijnen. Hierdoor kon E. Hazard niet naar binnen komen om een combinatie aan te gaan met Lukaku of zijn individuele acties aan te gaan. Ik ben van mening dat de pijnpunten van deze Franse ploeg nog steeds liggen op de beide flanken, in de rug van (vooral) L. Hernandez en, in mindere mate, Pavard (die eerder defensief is ingesteld).

Met een goede Tielemans en De Bruyne op het middenveld, een sterke en vlot scorende spits Lukaku en het betrouwbaar sluitstuk Courtois zie ik hen wel in staat om dit Frankrijk zeer moeilijk te maken.

Video player

Check hier de beste voetbalvideo’s
Meer video’s

 
 
 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door VoetbalPrimeur België (@voetbalprimeurbelgie)

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws