Pandora Papers: ‘Standard Luik haalde ook geld uit belastingparadijzen’

Pandora Papers: ‘Standard Luik haalde ook geld uit belastingparadijzen’

07-10-2021 07:47
10

Standard Luik zit al een tijdje in financiële moeilijkheden en De Tijd en Le Soir komen met meer informatie rond het onderzoek rond de Pandora Papers.

Mercury Management Inc is een postbusvennootschap die gebruik maakt van belastingparadijzen. Opgericht in 1993 op de Britse Maagdeneilanden en sinds 2017 op Somoa, dat is een van de landen die nog op de zwarte lijst van de EU staan.

Uit de Pandora Papers valt te zien dat Mercury Management Inc één van de minstens veertien partners is die tientallen miljoenen euro’s in een Luxemburgs fonds hebben gestoken: het Star Football Finance Fund. Dat fonds bestaat sinds 2016 en leent geld aan voetbalclubs.

Een snelle terugbetaling en rentevoeten van 7 à acht procent worden gehanteerd. Het Portugese Porto leende er al geld en de clubs gebruiken meestal een voorafname van tv-rechten of transferbedragen. Uit een mail van Porto in 2018 wordt ook Standard genoemd.

De Rouches moesten 7,25 procent betalen en het fonds maakte in maart 2018 een deal met de club om vijf miljoen euro aan tv-rechten over te kopen tegen een verlaagde prijs van 4,61 miljoen euro. Het jaar daarop zou het fonds dan de volle vijf miljoen euro krijgen van Standard wanneer de Pro League de rechten uitbetaalde.

In april kwam het nieuws naar buiten dat Standard zijn rechten had verkocht aan een Duitse bankier, maar de Rouches hadden dus al eerder een deal gesloten met een fonds waar verdachte geldschieters in belastingparadijzen zitten.