Tienkoppig Eupen slaat Genk met verstomming: 1-2 nog omgebogen in blessuretijd

Tienkoppig Eupen slaat Genk met verstomming: 1-2 nog omgebogen in blessuretijd

03-10-2021 22:50
56

Niet KRC Genk, maar KAS Eupen heeft zich naast Royal Antwerp FC gehesen aan de kop van de Jupiler Pro League. De bezoekers kregen nochtans een gouden kans toen Eupen met tien man viel én de 1-2 moest slikken, maar een karaktervolle thuisploeg ging zowaar nog op en over Genk: 3-2. Het moet zowat het grootste delirium uit de geschiedenis van de club tot gevolg gehad hebben.

Zowel Eupen als Genk hadden een mooi doel voor ogen aan de Kehrweg. De winnaar van het duel zou namelijk samen met Antwerp de interlandperiode induiken als koploper. De thuisploeg had die boodschap het best begrepen, want al na vier minuten had Maarten Vandevoordt een puike redding nodig om Isaac Nuhu het scoren te beletten. Even later reageerde Jordi Amat te verrast. Zoals dat vaak gebeurt, viel de openingstreffer dan maar aan de overzijde. Na een combinatie belandde de bal bij Kristian Thorstvedt, die zijn tweede goal van het seizoen aantekende.

Van die 0-1 zou Genk echter niet al te lang mogen genieten. Het openingskwartier was nog maar net volgemaakt of de bal ging op de stip. In de hoek van de grote baklijn trachtte Daniel Muñoz zijn hand nog weg te trekken, maar hij kreeg het leer er toch tegenaan. Smail Prevljak lachte in zijn vuistje vanop elf meter. Genk antwoordde op die opdoffer door het balbezit langzaam maar zeker naar zich toe te trekken. Echt concreet doelgevaar kwam daar echter te weinig uit. Aan de overkant hielden De Panda’s het vooral bij afstandsschoten.

Onwaarschijnlijke krachttoer
Dat spelbeeld zou nog duidelijker worden in het tweede bedrijf. Junya Ito zette al meteen de vlam in de pan, maar zijn puntertje belandde op de paal. Genk drukte door en werd beloond, weliswaar niet met een tweede doelpunt, maar met een rode prent voor Eupen-verdediger Amat, die de doorgebroken Thorstvedt onderuit schoffelde. Het zou de Limburgers het beslissende zetje richting de overwinning geven. Eerst ontzegde Robin Himmelmann alweer Thorstvedt nog de absolute heldenrol, maar even later was het toch raak. Een matig schot kleefde prompt aan de voet van Iké Ugbo, die het buitenkansje niet liet liggen.

Genk leek de overwinning al in de reiskoffer te mogen steken, maar dat was buiten de waard gerekend. Vijf minuten voor het einde sloeg Eupen zowaar nog eens terug. De afgeblokte voorzet van Nuhu vond Prevljak, die zijn neus voor doelpunten een tweede keer liet spreken: 2-2. Het Limburgse bezoek moest plots tóch nog op zoek naar een treffer. Bryan Heynen kwam daar nog het dichtste bij. Vanuit een vrije positie mikte hij zijn kopbal echter te hoog.

In de blessuretijd gebeurde het onwaarschijnlijke. De afgeweken poging van Prevljak ging nog tergend traag aan de verkeerde kant van de paal, maar Jonathan Héris nagelde de daaropvolgende hoekschop dan maar binnen uit de volley. Sensatie ten top in de Oostkantons, waar Genk zich dus de kaas van het brood liet eten. Eupen mag zich zo de koploper uit de Jupiler Pro League noemen, weliswaar samen met Antwerp. De manschappen van John van den Brom moeten hun wonden likken als nummer vijf in de stand.