Is BeNeLiga stap vooruit? Hangt af van wat je bedoelt met het Belgische voetbal

Is BeNeLiga stap vooruit? "Hangt af van wat je bedoelt met het Belgische voetbal"

28-10-2019 15:00 Laatste update: 15:11
19

BeNeLiga of niet? Het lijkt dezer dagen dé vraag die de Belgische voetballiefhebber bezig houdt. De algemene teneur is dat er zo een scheiding ontstaat tussen de Belgische top en de andere profclubs. Ook Peter Vandenbempt onderschrijft die mening.

"Of het Belgische voetbal daar beter van wordt?", krijgt Vandenbempt voorgeschoteld bij Sporza. "Dat hangt ervan af wat je bedoelt met het Belgische voetbal. Ik vind het zelf een heel aantrekkelijke gedachte, moet ik eerlijk toegeven. Elke week België-Nederland, veel extra topmatchen, je krijgt er Ajax, Feyenoord, PSV en AZ bij. Het sportieve niveau zal stijgen, dat kan volgens mij niet anders. Je brengt het beste van 2 landen samen, er zal een nieuwe dynamiek ontstaan en ik denk dat zo’n competitie inderdaad veel meer geld zal genereren: grotere markt en commercieel interessanter voor grotere internationale spelers om erin te investeren."

"Maar los daarvan is de vraag ook: wat met die 16 andere huidige profclubs die niet in die BeNeLiga spelen?", is Vandenbempt kritisch. "Want je moet het toch stellen zoals het is: zodra die BeNeLiga een feit is, spelen die clubs de facto in een soort 1B. Dat is dan de nationale hoogste klasse en ik neem aan dat ze dan het vooruitzicht krijgen van twee plaatsen om het jaar nadien in de BeNeLiga te kunnen voetballen. Stijgen en dalen, dat is de sportieve wortel."

Wie kijkt naar Kortrijk-STVV?
Een sportieve wortel dus, maar er moet meer zijn, aldus Vandenbempt. "En hopelijk ook het vooruitzicht van een grote hap uit het geld dat die BeNeLiga genereert, maar dat is alweer een moeilijker probleem, zoals nu voor de ploegen van 1B. Want onze clubs willen die BeNeLiga ook om meer geld te verdienen en om competitiever te zijn, dus willen ze daar waarschijnlijk toch liefst zo weinig mogelijk van afgeven", analyseert de journalist. 

"Hoe je het ook draait of keert, de belangstelling van televisiezenders en kranten zal quasi nul zijn, zoals nu voor 1B. In een weekend van Ajax-Anderlecht en Club Brugge-PSV kijkt geen mens om naar pakweg Kortrijk-STVV, dat is dan de realiteit. En al die waardevolle middenmoters verliezen dan per definitie ook de jaarlijkse komst van onze grote clubs: Club Brugge, Standard of Anderlecht", besluit Vandenbempt.