Afrika Cup teistert Jupiler Pro League: Anderlecht en Standard zwaarst getroffen

Afrika Cup teistert Jupiler Pro League: Anderlecht en Standard zwaarst getroffen

28-12-2016 10:00
1

In januari is het weer zover: de tweejaarlijkse Afrika Cup. Het landentoernooi staat steeds garant voor spektakel, maar bij de Belgische clubs leidt het vooral tot frustraties. Zij vissen namelijk geregeld in de Afrikaanse vijver en raken daardoor enkele spelers kwijt op een cruciaal moment in de competitie. VoetbalPrimeur.be meet de ‘schade’ op voor het voorjaar van 2017.

Voorlopig maakten slechts een handvol deelnemers hun selectie voor het toernooi bekend. Veel bondscoaches gaven wel al een voorselectie prijs, zoals bijvoorbeeld Georges Leekens deed bij Algerije. In de grote groep die de oud-bondscoach opgesteld heeft, zitten drie ‘Belgen’: Ishak Belfodil (Standard), Sofiane Hanni (Anderlecht) en Idriss Saadi (KV Kortrijk). Verwacht wordt dat dat trio ook de definitieve cut haalt.

Daar blijft het echter niet bij voor die drie respectievelijke clubs. Kortrijk moet in totaal twee spelers missen, maar het zijn wel haar twee meest bepalend. Naast topschutter Saadi zal immers ook Hervé Kagé afwezig zijn in januari. De dribbelkont gaat proberen zijn uitstekende vorm, geïllustreerd door zeven goals en vijf assists in de Jupiler Pro League, door te trekken bij Congo. KVK wordt zo in één klap van zeventien (!) van haar 29 gemaakte doelpunten beroofd.

Anderlecht en Standard benadeeld tegenover concurrentie

Bij de traditionele G5 zitten voornamelijk Anderlecht en Standard in een lastig parket. De Brusselaars weten nu al dat ze, naast spelmaker Hanni, ook Kara Mbodji (Senegal) en Hamdi Harbaoui (Tunesië) zullen missen. Die laatste past sowieso niet in de plannen van René Weiler. Het vertrek van Kara is echter een fikse domper, want de mandekker heerste de voorbije maanden. Als klap op de vuurpijl zit Frank Acheampong in de voorselectie van Ghana.

Vier afwezigen, waaronder enkele cruciale pionnen, het is heel wat. Standard kan erover meespreken, want bij de Rouches gaat exact dezelfde vlieger op. Belfodil maakt dus grote kans om erbij te zijn. Collins Fai kreeg al een definitieve brief in de bus van de Kameroense bond. Bovendien is het aannemelijk dat ook Mathieu Dossevi en Farouk Miya hun valiezen pakken. Dossevi is een vaste waarde bij Togo, terwijl Miya dé grote ster is van het verrassende Oeganda. Zo scoorde de 19-jarige al vier keer in de WK-kwalificatiecampagne.

Hout vasthouden

Tot slot hebben ook KV Oostende en AA Gent reden tot klagen. De kustploeg ziet met zekerheid twee sterkhouders naar Afrika trekken: doelman Didier Ovono (Gabon) en kapitein Sébastien Siani (Kameroen). KVO gaf al aan dat het daarom de transfermarkt op zal gaan. Silvio Proto ligt immers in de lappenmand. Bij de Buffalo’s geldt diezelfde reactie, al heeft men daar nood aan een spits, aangezien Kalifa Coulibaly door Mali werd opgeroepen.

Daar blijft het echter niet bij. Heel wat landen moeten hun officiële selectie namelijk nog naar buiten brengen. Daar zitten mogelijk nog enkele ‘Belgische’ spelers bij. Denk maar aan Mahmoud Hassan Trezeguet (Egypte) of Knowledge Musona (Zimbabwe). Trezeguet startte de voorbije maanden regelmatig bij zijn land. In Zimbabwe is Musona dan weer een volksheld. Zowel voor Royal Excelsior Moeskroen als Oostende zou hun vertrek een serieuze aderlating zijn.

Sint-Truiden raakt tot slot ook mogelijk twee spelers kwijt. Dakonam Djené zit in de voorselectie van Togo, terwijl STVV ook rekening moet houden met een tijdelijke afwezigheid van Mamadou Bagayoko. De verdediger wordt sinds september 2015 vaak opgeroepen voor de nationale ploeg voor Ivoorkust, al speelde hij geen minuut in de laatste drie interlands.

Competitievervalsing?

Opvallende conclusie: sommige clubs worden echt stevig benadeeld, terwijl andere clubs geen enkele hinder ondervinden van de Afrika Cup. Zowel in het gevecht om Play-Off 1 als in de degradatiestrijd zal het toernooi, hoe je het ook draait of keert, een invloed hebben op de finale afloop. Stilaan wordt het echt wel tijd om de plaats op de kalender van het Afrikaanse voetbalfeest in vraag te stellen.

De geselecteerden uit de Jupiler Pro League:
Frank Acheampong (Anderlecht, Ghana, voorselectie)
Ishak Belfodil (Standard, Algerije, voorselectie)
Kalifa Coulibaly (Gent, Mali)
Collins Fai (Standard, Kameroen)
Sofiane Hanni (Anderlecht, Algerije, voorselectie)
Hamdi Harbaoui (Anderlecht, Tunesië)
Hervé Kagé (Kortrijk, Congo)
Kara Mbodji (Anderlecht, Senegal)
Didier Ovono (Oostende, Gabon)
Idriss Saadi (Kortrijk, Algerije, voorselectie)
Sébastien Siani (Oostende, Kameroen)
Dakonam Djené (Sint-Truiden, Togo, voorselectie)