Kritiek op werking van de bond: 'Leko kunnen we begrijpen, Spajic niet'

Kritiek op werking van de bond: 'Leko kunnen we begrijpen, Spajic niet'

07-12-2016 13:23
1

Ivan Leko na de wedstrijd tegen Club Brugge gaan. Tegen de ref ging hij na de 0-1 nederlaag flink te keer. Voor zijn actie kreeg de trainer van STVV vier speeldagen schorsing. Bij Anderlecht moet Uros Spajic twee speeldagen schorsing uitzitten na een elleboog tegen Moeskroen. Roger Cox snapt niets van die straffen.

In Het Belang van Limburg neemt de journalist het deels op voor Leko. Hij vindt de vier speeldagen versus de twee speeldagen niet kunnen. “Daar kunnen wij ons over opwinden, zie. Dit druist compleet in tegen ons rechtvaardigheidsgevoel”, klinkt het.

"Pas op, wij pleiten niet voor de vrijspraak van de coach van STVV. Een sanctie is op zijn plaats. Een man in zijn functie hoort een voorbeeld van fair-play te zijn. De hardnekkigheid waarmee Leko scheidsrechter Visser op Stayen tot in de kleedkamer achtervolgde, was ongepast. Maar mogen we ook begrip tonen voor zijn gedrag?"

"Buitensporig? Jazeker. Leko is immers een koorknaap, een toonbeeld van hoffelijkheid in vergelijking met enkele collega's (de namen mag u zelf invullen) die week na week bij de vierde scheidsrechter staan te molenwieken met het schuim op de mond. Maar die van z'n leven nog nooit geschorst zijn voor vier wedstrijden."

Aanslag zonder aanleiding
Spajic kreeg dan weer te weinig straf volgens Cox. "De Anderlecht-speler brak, zonder aanleiding, met zijn elleboog net niet de neus en de kaak van tegenstander Trezeguet. Bovendien wapperde hij ook zondag in Kortrijk vervaarlijk met diezelfde elleboog. Voor die laatste 'prestatie' sloot de reviewcommissie echter zedig de ogen, voor de eerste waren het bondsparket en de Geschillencommissie dan weer heel clement. Twee speeldagen schorsing voor zo'n aanslag is van een ondraaglijke lichtheid. Twee maten en twee gewichten in het glazen gebouw? Jammer maar helaas, we hebben er geen andere omschrijving voor."