Het geheim van Teodorczyk ontrafeld, het gevaar komt van één kant

Het geheim van Teodorczyk ontrafeld, het gevaar komt van één kant

06-12-2016 23:12
1

Lukasz Teodorczyk is bezig aan een glansseizoen bij RSC Anderlecht. De Poolse spits pikt vrijwel wekelijks zijn doelpuntje mee. Maar is hij ook af te stoppen?

Sport/Voetbalmagazine nam de spits onder de loep en kwam met enkele opvallende resultaten. Bij zijn komst naar Anderlecht had hij al 56 goals gemaakt in zijn carrière. Negentien daarvan werden met het hoofd gescoord (34%), veertig uit een voorzet (71%).

Veertig van zijn doelpunten werden gescoord na slechts één baltoets. De Pool is dodelijk efficiënt. Dat werd ook duidelijk bij Anderlecht. Hij scoorde intussen al 21 keer. Veelal met het hoofd. Hij scoorde al acht kopbalgoals dit seizoen. In de Europa League maakte hij er al drie. Daar had hij amper vijf kopballen voor nodig.

Gevaarlijke rechterkant
Eén ding viel op bij zijn doelpunten. De meeste van zijn goals kwamen na een voorzet vanop rechts. Bij de veertig doelpunten uit een voorzet, vertrokken er 28 vanop rechts. Goed voor zo'n zeventig procent. Ook bij Anderlecht werd dat duidelijk. Van de dertien voorzetten die hij heeft afgerond, kwamen er tien vanop rechts.

Dat gaat zelfs nog verder. Als je de strafschoppen niet meerekent, kwamen zestien van zijn negentien doelpunten bij RSCA er na een pass van de rechterkant. Ploegen die hem willen afstoppen, weten dus nu waar het gevaar ligt.