Uitspraak rond incidenten Standard – Charleroi op 13 december

Uitspraak rond incidenten Standard – Charleroi op 13 december

06-12-2016 15:42

Het parket van de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) heeft Standard en Charleroi opgeroepen voor de Buitengewone Kamer van de Geschillencommissie. De Rouches en de Carolo's mogen nu op 13 december het wangedrag van hun supporters komen verklaren.

De Luikenaars dreigen een serieuze straf te krijgen van het Bondsparket. Het voetbalorgaan vraagt mogelijk de uitvoering van de voorwaardelijke straf van maart 2016. Daardoor zullen de Rouches dus nog een wedstrijd achter gesloten deuren moeten spelen. Standard en Charleroi riskeren ook nog een boete en nog meer wedstrijden achter gesloten deuren. Bondsprocureur Marc Rubens, die zich voor zijn strafvraag baseert op het scheidsrechtersverslag van Serge Gumienny en het verslag van Match Delegate Kris Bellom, wil er zich nog niet over uitspreken.

Er dient ook een uitspraak gedaan te worden betreffende de toekenning van de punten na de stilgelegde wedstrijd. Als ze beslissen om het bondsreglement te volgen zullen beide clubs geen punten krijgen. Volgens artikel 1917.3 moeten de clubs vrezen om een forfaitnederlaag.

Standard in de tegenaanval
Standard heeft al laten verstaan zich niet zomaar neer te leggen bij een eventuele forfaitnederlaag. "Standard aanvaardt niet dat de punten van de wedstrijd in kwestie niet toegekend zouden worden", klonk het maandag. "Zo’n beslissing zou een extreem gevaarlijke afwijking voor het voetbal betekenen." Charleroi liet bij monde van voorzitter Bayat weten dat het elke sanctie zal aanvaarden. Als één van beide clubs het uiteindelijke vonnis van het Bondsparket niet aanvaardt, kan er in beroep worden gegaan bij het Belgisch Arbitragehof voor de Sport (BAS).

In afwachting van de uitspraak heeft de Pro League beide clubs al een boete van 50.000 euro opgelegd. Beide clubs zijn akkoord gegaan met de deze boete, zo bevestigden Mehdi Bayat en Bruno Venanzi aan het Nieuwsblad.