JPL TOP Speeldag 12: 'Eén front tegen de clubs, Essevee en Charleroi op snelheid'

JPL TOP Speeldag 12: 'Eén front tegen de clubs, Essevee en Charleroi op snelheid'

28-10-2016 10:45

Ook deze week blikt de redactie van VoetbalPrimeur.be terug op de voorbije speeldag. In deze rubriek verzamelen we de drie meest positieve zaken of spelers die ons het afgelopen weekend opvielen. Want er viel weer heel wat te beleven op de velden van de Jupiler Pro League.

Titelkandidaat
Is Zulte Waregem een titelkandidaat? Ja, moeilijker is het antwoord niet. Al twaalf speeldagen draait Essevee mee bovenin. Op speeldag twaalf boekte het een logische zege tegen STVV (0-2). Opvallend: op Stayen verschoot het geen enkel kruid. In de eerste helft drukte het twee keer door en scoorde het twee keer. Na de pauze speelde het de match rustig uit. Mbaye Leye mocht zelfs weer een strafschop missen. Zulte Waregem heeft de beste aanval (22 goals) en de tweede beste achterhoede van het land. Het slikte amper 10 goals. Enkel Charleroi doet met negen tegentreffers beter. Zaterdag wacht een test tegen Club Brugge, maar niemand bij Essevee lijkt schrik te hebben van de landskampioen. Die ingesteldheid valt meer dan te prijzen.

Giantkiller
Felice Mazzu verdient stilaan in Charleroi een standbeeld. Voor het derde seizoen op rij moest hij bouwen aan een nieuwe ploeg. Voor het derde jaar op rij slaagt hij daarin. Woensdag versloeg het KRC Genk met 2-1 en deelde zo een serieuze tik uit in de strijd om een Play-Off 1-ticket. Op zeges tegen Genk, KV Oostende en Club Brugge mag het fier zijn. Voor gelijkspelen tegen Standard, AA Gent en Zulte Waregem hoeft Charleroi zich ook al niet te schamen. In mei behoren de Zebra’s weer gewoon tot de beste zes van het land en dat mag best opmerkelijk genoemd worden.

Supporters laten zich horen
Als het van AA Gent en Anderlecht afhangt, gaan we binnenkort ook maandag naar het stadion moeten. Niet iedereen is fan. Zeker de supporters niet. Het was opvallend hoeveel protesten er op dinsdag, woensdag en donderdag waren tegen het midweekvoetbal. De afgelopen jaren vragen de clubs heel veel van hun fans. Denken we maar aan de vijftien overbodige thuismatchen in de reguliere competitie. Of de dure ticketprijzen van de Play-Offs. Dan zwijgen we nog over de bedragen om een Europese match mee te pikken. De supporters lijken nu één front te vormen. Hopelijk zet dat onze eersteklassers aan het denken.