Van Himst geeft record graag uit handen: Deschacht heeft altijd moeten knokken

Van Himst geeft record graag uit handen: "Deschacht heeft altijd moeten knokken"

28-10-2016 10:14

Zondag heeft Olivier Deschacht een afspraak met de geschiedenis. Tegen Waasland Beveren kan hij match 566 spelen voor Anderlecht. Dat is evenveel als de legendarische Paul Van Himst. Die laatste vindt het niet erg dat zijn record aan diggelen gaat.

Deschacht zal eindigen met meer wedstrijden, maar Van Himst is toch nog een groter icoon. Hij vindt het dan ook goed dat Deschacht zijn record gaat evenaren en breken. "Ik vind het niet erg dat Olivier binnenkort over mij zal springen in die rangschikking. Records zijn er om gebroken te worden. Bovendien: in mijn tijd waren er veel minder wedstrijden. Ik heb er vrede mee. Zeker omdat ik Deschacht ken en veel respect heb voor hem - net als voor zijn vader", aldus Van Himst in Het Laatste Nieuws.

Van Himst weet dat Deschacht geen typische Anderlechtspeler is. Toch verdient hij de status van icoon. "Deschacht is geen flitsenspeler. Het verhaal van zijn carrière is net het hele plaatje: het feit dat hij altijd heeft moeten terugknokken, dat hij altijd blijven werken is. Ik vermoed dat het record gewoon achter zijn naam zal blijven staan in de toekomst. Echte clubspelers zoals hij er één is, zoals ik er één was, of Jan Ceulemans: die maken ze niet meer. Daarom wens ik Olivier alle succes toe, zondag."

Lees ookAnderlecht heeft straks een clubicoon, die niet bij de club past