Anderlecht heeft straks een clubicoon, die niet bij de club past

Anderlecht heeft straks een clubicoon, die niet bij de club past

27-10-2016 13:05

Hij kwam, hij zag, hij bleef staan. Nog even en Olivier Deschacht is de recordhouder van Anderlecht qua aantal gespeelde matchen voor paars-wit. Tijd om terug te blikken op de carrière van Oli, het atypische clubicoon.

Debuut
Deschacht was een laatbloeier. Pas op zijn twintigste laat Aimé Antheunis de verdediger debuteren. Op 18 december 2001 valt Deschacht in tegen Waasland-Beveren. Op de Freethiel weet niemand dan in de 80e minuut dat we het vijftien jaar later nog over die match gaan spreken. Niet omdat Anderlecht met 1-4 won, maar wel omdat Bertrand Crasson zijn plaats afstond aan een nobele, onbekende blonde jongen.

Concurrentiestrijd
Ondanks zijn beperkte techniek en het feit dat hij eigenlijk een verkapte linksbuiten was, verovert Deschacht al snel zijn plaats in het elftal. Dit ten koste van Davy Oyen, Aleksandar Ilic en Marc Hendrikx. In zijn hele loopbaan zal Deschacht telkens concurrentie krijgen. Keer op keer wint hij zo goed als de strijd. De jongens die ‘verloren’ waren: Michał Żewłakow, Fabrice Ehret, Jelle Van Damme, Felipe, Diego, Triguinho, Jan Lecjaks, Behrang Safari, Jordan Lukaku, Frank Acheampong.

De flirt met het buitenland
Al vijftien seizoenen is Deschacht Anderlecht trouw. Al moet gezegd worden dat huwelijk bijna strandde. In 2008 was er de flirt met Espanyol. Uiteindelijk verhuisde de linksachter niet. Later zou de entourage van Deschacht beweren dat de speler Anderlecht wilde trouw blijven. Terwijl Spaanse bronnen dan weer beweerden dat Espanyol uiteindelijk geen zin had in een deal.

Zware blessure
In oktober van 2010 gaat het mis. Een enkelblessure houdt Deschacht maanden aan de kant. Pas in mei van 2011 kan hij weer spelen. De blessure kost hem uiteindelijk twee seizoenen, waarin hij amper speelt.

Misplaatste tweet
Tijdens zijn blessure moet Anderlecht verder. Het koopt Behrang Safari en Diogo. Deschacht kende toen nog niet de kracht van sociale media en stuurde de volgende tweet de wereld in: 'Anderlecht heeft nu al twee linksbacken gekocht...??!!'. Het kostte Deschacht zijn aanvoerdersband. Het publiek keerde zich tegen Deschacht. Oli zal nooit de grote massa achter zich krijgen.

Rode tranen
Zelden moest Deschacht in zijn loopbaan geschorst toekijken. Pas na twaalf profjaren liep hij tegen zijn eerste rode kaart op. Na zijn uitsluiting tegen AA Gent kan hij het met moeite drooghouden. Tegen Lokeren pakt hij enkele weken later weer rood. Toen met minder tranen tot gevolg.

Twee keer in één match
In het seizoen 2014 – 2015 speelt Deschacht elke competitiematch. Op 34-jarige leeftijd beleeft hij een persoonlijk hoogtepunt. Tegen het KV Kortrijk van zijn vriend Yves Vanderhaeghe scoort hij twee keer. Anderlecht wint de match met 4-1. In zijn hele loopbaan zal hij amper elf keer raak treffen.

Gokaffaire
Al enkele seizoenen stond het in de sterren geschreven dat Deschacht Van Himst zou gaan vervangen als recordhouder. Dit seizoen gooide hij bijna zelf roet in het eten. Deschacht kwam negatief in het daglicht door een gokschandaal. Voorlopig neemt Anderlecht hem nog niks kwalijk en kan hij zondag Van Himst evenaren. Straks volgt hij dus een stylist op, een verpersoonlijking van het huis. Deschacht doet dat het tijdens zijn meeste donkere fase in zijn loopbaan. Dat had zeker niemand verwacht op 18 december 2001