Ooit meest de sierlijke speler nu ineens 'kantoorman': 'Van negen tot vijf'

Ooit meest de sierlijke speler nu ineens 'kantoorman': 'Van negen tot vijf'

27-10-2016 08:03

Marco van Basten is inmiddels al een maand bezig in zijn nieuwe functie bij de FIFA. Deze week bekeek de ex-aanvaller van Oranje de bekerduels van PSV en Feyenoord, zittend naast de videoscheidsrechter.

Dat moet voor zijn functie. Van Basten is namelijk Chief Officer for Technical Development. "Ik ben nu een kantoorman, hè. Negen uur 's morgens melden op het hoofdkantoor in Zürich, rond een uur of vijf 's middags is het mooi geweest en ga ik weer naar huis", vertelt Van Basten in een interview met het Algemeen Dagblad.

Van Basten hoopt snel dat videoarbitrage standaard gaat worden in de voetballerij. "Van mij mogen de veranderingen snel gaan. Videoarbitrage meteen bij het volgende WK? Ik zou het toejuichen. Maar ik ben ook reëel. Ik maak nu mee hoe het gaat: als commissie 1 erover vergadert, moet het daarna langs commissie 2 en zo zitten er tal van stappen tussen papier en praktijk."

De voormalig bondscoach van Oranje vertrouwt op de autoriteit van de scheidsrechter en wil de videoref niet te vaak inzetten. "Bij twijfel doorspelen en het lekker aan de scheids in het veld laten, dat is hoe ik het zie. En sowieso: beperk het inzetten van videoarbitrage tot drie hoofdmomenten. Doelpunt, rode kaart, penalty. We moeten er geen rechtbank van willen maken."