JPL TOP Speeldag 11: Van Rhijn vreet kilometers, wie stopt Zulte Waregem?

JPL TOP Speeldag 11: Van Rhijn vreet kilometers, wie stopt Zulte Waregem?

24-10-2016 11:00

Ook deze week blikt de redactie van VoetbalPrimeur.be terug op de voorbije speeldag. In deze rubriek verzamelen we de drie meest positieve zaken of spelers die ons het afgelopen weekend opvielen. Want er viel weer heel wat te beleven op de velden van de Jupiler Pro League.

Van Rhijn vreet kilometers
Thomas Meunier leek onvervangbaar bij Club Brugge, maar Ricardo van Rhijn begint er de laatste weken door te komen. Van Rhijn heeft niet het flitsende van zijn voorganger, een rush langs twee of drie man zit er niet in. Hij is tactisch echter wel een pak beter dan Meunier, die geen echte rechtsachter was. Tegen Anderlecht toonde Van Rhijn dat hij zeker een meerwaarde kan zijn voor Blauw-Zwart.

Het was echter vooral met zijn mentaliteit dat hij de harten van de Brugse fans veroverde. Van Rhijn bleef zijn lijn maar aflopen, diep in de tweede helft dook hij zelfs nog even op in het strafschopgebied van Anderlecht. Ook het feit dat hij zich altijd aanspeelbaar maakt zorgt ervoor dat hij een heel nuttige pion wordt. Van Rhijn heeft zijn gebreken, maar is ongetwijfeld één van de beste vervangers die Club had kunnen halen voor Meunier.

Lef bij STVV
STVV viel vorig seizoen als een kaartenhuisje in mekaar na de winterstop, het boekte bijzonder slechte resultaten onder Chris O'Loughlin. Die lijn trekt het helaas door onder Ivan Leko, maar de omstandigheden zijn totaal anders. Leko is een coach die duidelijk vooruit wil met zijn ploeg en zijn spelers laat opbouwen van achteruit. Bewonderenswaardig, al vinden kwatongen het vooral naïef.

Misschien zegt het wel iets dat een ploeg die zo open voetbalt aan de staart bengelt in de Jupiler Pro League. Westerlo is ondertussen met een veel realistischere opstelling langszij gekomen, dat na een bijzonder saaie wedstrijd tegen Charleroi (0-0). Toch hopen we dat Leko niet op resultaat zal spelen, zoals dat heet. Hij mag zijn ideeën niet verloochenen, want STVV heeft helemaal geen ploeg om een dubbele gordel voor het doel te zetten.

Wie stopt Zulte Waregem?
Voor de wedstrijd zei Steve De Ridder nog dat Lokeren dezelfde kwaliteiten heeft als Zulte Waregem. Na de wedstrijd slikte hij die woorden terug in. De ploeg van Francky Dury swingt weer als vanouds, de ploeg doet resoluut denken aan drie seizoenen geleden. Toen greep een Zulte Waregem met Thorgan Hazard als draaischijf net naast de eerste landstitel.

Het is nog vroeg op het seizoen en de Play-Offs zijn niet in het voordeel van Zulte, maar deze ploeg kan in eigen huis iedereen aan. Met een duidelijk systeem, zowel aanvallend als verdedigend, heeft Zulte altijd een ondergrens. Echt slecht is het nooit bij Zulte Waregem, zelfs niet bij de nederlaag op AA Gent van de vorige speeldag. Op die manier zal het zeker in de 'kleinere' wedstrijden vaak kunnen winnen op routine.