Feyenoord dankzij Kuyt op het nippertje naast Ajax in Klassieker

23-10-2016 16:36

De Klassieker in De Kuip is geëindigd in een 1-1 gelijkspel. De Amsterdammers pakten in het hol van de leeuw de 0-1 voorsprong tegen Feyenoord door een heel fraaie goal van het Deense ijskonijn Kasper Dolberg. Feyenoord-captain Dirk Kuyt dook vlak voor tijd de 1-1 op het scorebord.

In De Kuip was de spanning voor de wedstrijd voelbaar. Feyenoord ging als koploper het duel in en zou ongeacht het resultaat ook de nummer één van de Eredivisie blijven. In de eerste helft had de koploper de beste kansen tegen Ajax, dat eigenlijk voor geen enkele grote kans zorgde. Althans, niet voor een grote kans voor het Feyenoord-doel.

Daley Sinkgraven gaf Bilal Basacikoglu namelijk wel een honderd procent kans, maar in de twaalfde minuut stuitte de Feyenoorder op André Onana. Daarna kreeg Feyenoord nog twee goede kansen. Dirk Kuyt mikte over, terwijl verdediger Eric Botteghin datzelfde deed. Botteghin werd over het hoofd gezien, maar schoot te gehaast, van heel dichtbij en dus in zeer kansrijke positie mis.

IJskonijn Dolberg
Het mocht een wonder heten dat het bij rust nog 0-0 stond in een verder matige eerste helft. In het tweede bedrijf sloeg Ajax genadeloos hard toe via Dolberg. De Deen, die een onderlinge strijd voerde met de Deense Feyenoord-spits Nicolai Jörgensen, rondde koel af nadat hij Jan-Arie van der Heijden dolde. Brad Jones had geen antwoord op de stift: 0-1.

Vlak na de 0-1 werd het bijna 0-2 via diezelfde Dolberg. Na een pass van Hakim Ziyech schoot hij rakelings voorlangs. Het Legioen begon te morren bij elke beslissing van Björn Kuipers. En dat kwam vooral doordat Davy Klaassen na een harde charge slechts geel kreeg. In de slotfase kon het thuispubliek alsnog juichen. Dirk Kuyt kopte zijn Feyenoord als captain naar de 1-1, na een panklare voorzet van Eljero Elia.