Lukaku en Origi kregen apengeluiden op hun afgevuurd tijdens EK

Lukaku en Origi kregen apengeluiden op hun afgevuurd tijdens EK

11-10-2016 16:37

Racisme is nog steeds niet verdwenen van de voetbalvelden. Dat hebben ook onze Rode Duivels ondervonden. Op het afgelopen EK kregen Romelu Lukaku en Divock Origi heel wat vieze woorden naar hun geslingerd. 

Tijdens het afgelopen EK was de onafhankelijke journalist Frank Van Laeken aanwezig bij de wedstrijd tussen België en Italië. Wat hij daar in Frankrijk moest aanhoren was voor hem te walgelijk voor woorden. "Toen de Franse cameraman nog maar even inzoomde op Lukaku, hoorde ik opeens achter me: ‘OE-OE-OE’", zegt Van Laeken in zijn boek 'Vuile zwarte. Racisme in het Belgische voetbal'.

"Zonder mijn hoofd te draaien weet ik dat ze uiteraard aanwezig zijn: racisten. Zelfs toen Origi in het beeld verscheen, kregen we dezelfde 'apengeluiden' te verduren. Dat er een zwarte in beeld komt en dat je dan die oerwoudgeluiden begint te slaken, tart gewoon elke verbeelding", zo vertelt de journalist. "Als je natuurlijk op zo een manier een match moet volgen, begint het u toch wel een stuk minder te interesseren allemaal."

Het boek verschijnt dinsdag. Het gaat ook inhoudelijk over hoe de eerste voetballers met Afrikaanse origine in de Belgische competitie worden ontvangen. Ook toont het boek hoe er in het buitenland met racisme wordt omgegaan.