Tooghangen in provinciale reeksen, clubs verplichten spelers op café te gaan

Tooghangen in provinciale reeksen, clubs verplichten spelers op café te gaan

30-09-2016 10:48

Bier en voetbal, het gaat hand in hand samen. Bij Belgische amateurclubs wordt dat ook nog extra in de verf gezet. Zo moeten spelers van ploegen in de provinciale reeksen soms verplicht in de kantine of op café zitten van hun club.

'De speler is verplicht na de match een uur in de kantine of in een café van onze sponsors te zitten'. Dat staat letterlijk in het contract van een speler bij Kwik Eine, een Oost-Vlaamse voetbalploeg uit tweede provinciale. Twee spelers van die ploeg moeten dit jaar al voor de politierechter verschijnen omdat ze dronken achter het stuur kropen.

"Ja, we verplichten onze spelers contractueel om op café te gaan", vertelt algemeen manager Christophe Manderick van de club in Het Nieuwsblad. "Een uur in de kantine na een thuismatch, een uur in een van de twintig cafés die ons sponsoren na elke uitmatch. Elke provinciale voetbalclub doet dat", klinkt het.

Verplicht tooghangen
Het lijkt een wijdverspreide eis te zijn bij clubs in provinciale. "Het is het minste wat je kan terugdoen voor je sponsors", zegt Johan De Gieter, voorzitter van derdeprovincialer KFC Lennik in Vlaams-Brabant. Problematische praktijken volgens Marijs Geirnaert van het Vlaamse expertisecentrum Alcohol en andere Drugs (VAD).

"De link met bier en alcohol is véél te groot. Trainers die bij een overwinning met een bak bier het veld op lopen, ouders die agressief worden tegen scheidsrechters of trainers omdat ze te veel op hebben, dronken in je auto kruipen om je kinderen naar huis te voeren na de match. Alcohol is een probleem binnen onze sportclubs. Op termijn moeten we naar een verbod op alcoholverkoop tijdens en na jeugdwedstrijden, vinden we", aldus Geirnaert.