Stad Lier neemt controversiële maatregel voor komst van Antwerp

Stad Lier neemt controversiële maatregel voor komst van Antwerp

30-09-2016 10:24

Volgende zondag krijgt Lierse het bezoek van Antwerp, een confrontatie waar het stadsbestuur écht niet naar uitkijkt. Het neemt geen enkel risico. Mensen met een stadionverbod mogen Lier op zondag niet in. We hebben het dan wel degelijk over het volledige grondgebied.

Het gebeurt bijzonder zelden dat een stadsbestuur de toegang tot een hele stad ontzegt, maar de komst van Antwerp jaagt de stad kennelijk schrik aan. Meer nog: mensen die een stadionverbod hebben en in Lier wonen mogen in theorie hun huis niet eens verlaten op zondag. Een straffe maatregel die bij sommige mensen toch wat in het verkeerde keelgat schiet.

"Dat is toch kras? Ik begrijp volkomen dat ik voor, tijdens en na de match niet in de buurt van het stadion mag rondhangen. Maar héél Lier? En bijna 24 uur? Op zondag bezoek ik vaak mijn tante die in Lier woont. En nu mag dat niet. Ik ben toch geen hooligan", reageert een anonieme supporter in Gazet Van Antwerpen.

Burgemeester Bogaerts, die dit experiment vorig seizoen al invoerde, is zich van geen kwaad bewust. "Vroeger waren er vaak incidenten als Antwerp hier op bezoek kwam. Onaanvaardbare toestanden zijn hier gebeurd die vele supporters, vooral die met jonge kinderen, afgeschrikt hebben. Maar vorig seizoen was er geen enkel probleem. Het bleef merkwaardig kalm. Dankzij dat plaatsverbod, denken wij. En daarom doen we het dit jaar opnieuw. Niet alleen op 9 oktober, maar ook in het eerste weekend van december, wanneer Antwerp nóg eens naar het Lisp komt."

"Die mensen hebben pech"
Voor de mensen die in Lier zelf wonen wordt het een vervelende dag: zij hebben eigenlijk huisarrest. "Inderdaad. Die mensen hebben pech. Als ze in Lier zelf wonen, moeten ze in principe 22 uur thuis blijven."