Pro League pakt gokproblematiek aan door actieplan met drie pijlers

Pro League pakt gokproblematiek aan door actieplan met drie pijlers

28-09-2016 17:58

Echt weggeweest is het natuurlijk nooit, maar het gokken staat sinds vorige week weer volop in de spotlights in het Belgische voetbal. De Pro League is echter niet van plan om bij de pakken te blijven zitten. De organisatie van de Belgische profclubs komt met een actieplan op de proppen. 

Tegenover Sporza geeft CEO Ludwig Sneyers extra uitleg over de maatregelen. "Spelers die op hun eigen wedstrijden gokken, dat zou een beperkt probleem zijn", heeft het parket Sneyers laten weten. "Wat wel meer voorkomt, is spelers die op andere matchen gokken. Ook op dat vlak zijn mogelijk inbreuken gebeurd, want volgens het bondsreglement mag je niet op matchen uit je eigen competitie wedden."

"Wij vinden dit een belangrijk probleem. Het gaat over de integriteit van onze sport", oordeelt de grote man van de Pro League. "We waren er al een tijdje mee bezig, maar door de huidige ontwikkelingen zijn we genoodzaakt om sneller te schakelen. We komen binnenkort dan ook met een actieplan, dat we samen met de Kansspelcommissie opstellen."

Drie pijlers
Dat actieplan zal uit drie cruciale thema's bestaan. "Allereerst moeten we de regels uniformiseren, want nu is er nog veel onduidelijkheid. Daarnaast is er nood aan preventie op alle niveaus, vanaf de jongeren tot aan de eerste ploeg. Tot slot willen we afspraken maken met de sector. Onder meer uitwisseling van info over welke spelers een account hebben en op welke matchen ze wedden, behoort tot die aanpak", verduidelijkt Sneyers.

Maar wat kan de Pro League doen aan een verklaring zoals die van Olivier Deschacht? De Anderlecht-routinier heeft verklaard dat zijn broer Xavier de account beheerde, terwijl hij zelf enkel af en toe wat informatie doorspeelde. "Uiteraard zijn de vrouw, vader of zoon van een speler niet gebonden aan die regels", beseft Sneyers.