VP Analyse: Sire, er zijn geen scorende Belgen meer in de Jupiler Pro League

VP Analyse: Sire, er zijn geen scorende Belgen meer in de Jupiler Pro League

28-09-2016 12:30

Drie Fransmannen, een Zimbabwaan en een Pool. Het lijkt het begin van een flauwe mop, maar het is de top vijf van de topschutterstand in de Jupiler Pro League. Voor de eerste (halve) Belg moeten we bij David Pollet zijn, die met drie goals tiende staat. Hoe komt dat? VoetbalPrimeur.be zocht het uit.

Het eerste deel van het antwoord is redelijk simpel. Het aantal Belgen in onze vaderlandse competitie gaat achteruit en dat laat zich ook voelen in het aanvallende compartiment. Als we kijken naar de diepe spits bij de top zes, komen we tot de vaststelling dat enkel Charleroi, met Pollet, een spits met de Belgische nationaliteit heeft.

Junior Edmilson, Jelle Vossen en Siebe Schrijvers troffen ook al drie keer raak, maar hadden daar een wedstrijd meer voor nodig. De eerste twee zijn overigens geen onbetwiste titularis over het hele seizoen gezien, terwijl laatstgenoemde bij laagvlieger Waasland-Beveren simpelweg minder kansen krijgt.

Wie maakt nog kans?
De voorsprong van Gouden Stier Idriss Saadi, die zeven scoorde op acht matchen, is met drie doelpunten redelijk ruim, maar de competities is nog geen derde onderweg. Pollet, Vossen, Edmilson en Schrijvers kunnen dus nog een inhaalbeweging doen. De eerste twee lijken daarvoor het meest in aanmerking te komen. Pollet moet dan wel minder opgelegde kansen laten liggen, terwijl Vossen moet hopen dat Club Brugge zijn beste niveau terugvindt.

Ook vorig seizoen speelden de Belgen tweede viool in de strijd om de Gouden Stier. Jelle Vossen was de eerste landgenoot op de zesde plaats, Laurent Depoitre en Sven Kums strandden respectievelijk op plaatsen acht en elf.