VP Analyse: Wat moet Club Brugge weten over het 'onverslaanbare' FC Kopenhagen?

VP Analyse: Wat moet Club Brugge weten over het 'onverslaanbare' FC Kopenhagen?

27-09-2016 13:10

Dinsdagavond staat het mes al min of meer op de keel bij Club Brugge. Dan treedt de Belgische landskampioen immers aan tegen FC Kopenhagen in de Champions League. Club kan zich geen nederlaag permitteren tegen het ‘zwakke broertje’ uit de poule. VoetbalPrimeur.be helpt Michel Preud’homme en co alvast met een analyse van de opponent.

We moeten de fans van Blauw-Zwart al meteen waarschuwen: op papier wordt het een lastige avond in de Deense hoofdstad. FCK verloor dit seizoen namelijk nog geen enkele officiële wedstrijd. De cijfers voor het gehele jaar 2016 zijn ronduit indrukwekkend: in 42 duels ging het 29 keer juichend het veld af, liet het elf draws optekenen en trok de opponent slechts twee maal aan het langste eind. Thuis verloren de Denen voor het laatst in augustus 2015.

Niet toevallig kroonde Kopenhagen zich eind vorig seizoen voor de elfde keer tot Deens landskampioen. Daar voegde het in één beweging ook nog de nationale beker aan toe. De titel leverde het team van trainer Stale Solbakken een ticket op voor de voorrondes van de Champions League. Daarin elimineerde het achtereenvolgens Crusaders (Noord-Ierland), Astra Giurgiu (Roemenië) en APOEL Nicosia (Cyprus).

Geoliede machine
De naam is gevallen: coach Solbakken speelt een cruciale rol in de huidige succesperiode van de hoofdstedelingen. De Noor verving in augustus 2013 Casper Jensen en bouwde stap voor stap aan een winnaarsmachine. Onder zijn leiding is de ploeg uitgegroeid tot een elftal dat makkelijk de weg naar doel vindt en behoorlijk weinig tegentreffers slikt.

Dat geeft de spelers ook op mentaal vlak vleugels. In de huidige Champions League-campagne kwam de ploeg zowel in Roemenië, Cyprus als Portugal op een 0-1-achterstand. FCK liet echter nooit het kopje hangen en bracht de bordjes evenveel keer weer in evenwicht. Als Club Brugge dinsdagavond op voorsprong zou komen in Denemarken, behoudt het dus best de focus.

De Deense pers was het er de voorbije dagen en weken over eens: de grote sterkte van de eigen landskampioen ligt in de breedte van de kern. Nooit had Kopenhagen een kwaliteitsvollere bank, zo klinkt het. In de dug-out vinden we overigens ook Tom Hogli terug. De voormalige back van Club Brugge is eerste depanneur bij de opponent van dinsdagavond.

Solide middenveld
Solbakken kan dus uitvoerig roteren, waar hij gretig gebruik van maakt in de competitie. Op het kampioenenbal start hij ongetwijfeld met zijn sterkste elf. Daar rekenen de Denen vooral op een ervaren centrale middenveld: William Kvist leerde het klappen van de zweep bij VFB Stuttgart in de Bundesliga, terwijl de 25-jarige Thomas Delaney al jaren een vaste waarde is bij FCK.

Voorin rekent het op de goals van Andreas Cornelius. In het seizoen 2012-2013 stond hij in het boekje van elke gerenommeerde scout, toen Cornelius zich als tiener tot topschutter van de Deense Superliga kroonde. Een transfer naar Cardiff City, toen nog actief in de Premier League, volgde, maar daar brak de aanvaller geen potten. Een half jaar later keerde Cornelius al terug op de heimat. Voorlopig heeft hij dat ene topseizoen echter niet meer kunnen benaderen.

Topprestatie nodig
Er is maar één conclusie mogelijk: Club Brugge zal een enorm vette kluif hebben aan dit Kopenhagen. Niet zozeer de individuele kwaliteiten, maar vooral de teamgeest en het ongelooflijk hoge vertrouwenspeil van de Denen moeten Preud’homme zorgen baren. Uit één feit kan Blauw-Zwart wel hoop putten. Eind 2014 stond Club ook al tegenover Kopenhagen, toen in de Europa League. In Telia Parken werd het destijds... 0-4.